Головний лікар розповів, чи готова Генічеська ЦРЛ приймати хворих на коронавірус

30 Березня 2020, 19:29

Фото Нацполіція АРК

Головний лікар Генічеської центральної районної лікарні Ельдар Фетієв розповів, що до песимістичного сценарію розвитку епідемії коронавирусу в регіоні лікарня недостатньо підготовлена.

«На той обсяг, який зараз є, засобів захисту досить. Але якщо, не дай Бог, при песимістичному розвитку подій, то буде, звичайно, недостатньо. Це біль не тільки нашої лікарні, але і всієї України. Районна рада перерахував нам гроші, але не можемо купити, ніде», – розповів Ельдар Фетієв сайту ІРС-Генічеськ.
Він побоюється, що при масовому надходженні заражених коронавірусом у медиків недостатньо засобів захисту: масок, рукавичок, костюмів. Вже відчутна нестача якісних безконтактних термометрів.
«Ми скасували планові операції, госпіталізації. Максимально звільнили лікарню, на базі травматології розгорнули відділення обсервації на 20 ліжок. Для самих хворих з коронавірусом у нас є два бокси із зовнішнім входом, а також вісім напівбоксів, два з яких також з окремим входом. При спалаху заражень всі некоронавірусні випадки будуть розглядатися в одному корпусі, а всі інші відділення лікарні будуть перепрофільовані.
В наявності у Генічеської лікарні 10 апаратів штучної вентиляції легенів. Два з яких розгорнуті в операційній. Лікарня отримала 200 експрес-тестів, приблизно три десятка були використані. Матеріали для остаточного діагнозу відправляють до Херсона на ПЛР-дослідження.
«Три лікаря-інфекціоніста є і ще один доктор-інфекціоніст буквально третього квітня закінчує навчання і отримує спеціалізацію дитячого інфекціоніста. Хоча є загроза, три лікаря пенсійного віку. Тому ми їх бережемо, як можемо. При необхідності, у нас створені бригади: туди входять терапевти, реаніматологи”, – розповів Фетієв.

дані про поширення коронавірусу на онланресурсі інституту Джона Хопкінса

Як повідомлялося раніше, станом на 10:00 30 березня в Україні за результатами досліджень вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ України та обласних лабораторних центрів загалом підтверджено 480 випадків COVID-19. Усього зафіксовано 11 летальних випадків від COVID-19 в Україні. Загалом 6 людей вже одужали — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі. У Херсонській області залишається один випадок інфікування, виявлений у місті Генічеськ.

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала спалах захворювання, що викликається новим коронавірусом, пандемією.

З 12 березня до 3 квітня в України запровадили карантин. 25 березня Кабінет міністрів продовжив карантин до 24 квітня та запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території країни.

Американські вчені інституту Джона Хопкінса  розробили онлайнресурс, на якому можна відстежувати поширення нового коронавірусу в реальному часі. Для демонстрації актуальних даних про кількість заражених, сервіс використовує дані Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Читати новину російською.