Біля адмінкордону з Кримом “Аскер” та “Айдар” заблокували АЗС (оновлено)

05 Березня 2020, 17:06

фото: ІРС-Генічеськ

Представники громадського формування “Аскер” та “організації за звільнення Криму”, екс-бійці батальйону “Айдар”, місцеві жителі Генічеського району з числа кримських татар заблокували автозаправну станцію “Avantage7” неподалік від адміністративного кордону із Кримом. Протестувальники заявили, що одна із співробітниць заправки нібито обіцяла “вислати кримських татар назад до Узбекистану” та звільнила декілька кримських татар через їхню етнічну приналежність. Згодом роботу АЗС було розблоковано, але протестувальники висловили свої вимоги до керівництва станції та обіцяли повернутися у разі їх невиконання.

“Події, які тут відбуваються, викликані безвідповідальними висловлюваннями в інтернеті Надії Анікеєвої, яка є директоркою цієї бензоколонки, яка заявила, що позбавиться кримських татар, як тільки стане головою сільради та пропонує вислати всіх кримських татар, які тут перебувають, «назад до Узбекістану». Крім того, вона звільнила підлеглих кримських татар”, – розповів журналістам представник товариства ветеранів АТО, екс-боєць “Айдару” Євген Яранцев, пише сайт ІРС-Генічеськ.

Присутні були обурені через висловлювання користувачки Фейсбуку під відповідним логіном, яка різко прокоментувала репост новини сайту ІРС-Генічеськ про ініціативу встановити пам’ятник видатному кримськотатарському діячу Номану Челебіджихану в Новоолексіївці. Такі коментарі адміністраторка пабліку “Наша Новоолексіївка” видалила через прохання інших користувачів не сприяти розпалюванню міжнаціональної ворожнечі.

“Ми розуміємо, що тут розхитування ситуації, ким воно та звідки координується, хай з’ясовують правоохоронці, поліція та СБУ. Заправка буде заблокована до того часу, поки ця керівниця не буде звільнена і не будуть відновлені на роботі ті хлопці, яких вона звільнила”, – додав представник спілки ветеранів АТО Енвер Веліляєв.

фото: ІРС-Генічеськ

Протестувальники заявили про наміри заблокувати й інші заправні станції цієї мережі, якщо їхні вимоги не буде виконано. На місці події прибули представники поліції.

Співробітниця заправки Надія від коментарів відмовилася.

На момент публікації матеріалу, на заправку приїхали голова Генічеської районної державної адміністрації Андрій Онищенко та його заступник Дмитро Такаджи, а також начальник Генічеського відділу поліції Сергій Балута.

Блокування АЗС пізніше було зняте, але протестувальники поставили керівництву АЗС ультиматум: звільнити співробітницю та поновити на посадах звільнених раніше кримських татар.

Представники місцевих меджлісів кримських татар акцентували, що такі акції можуть поновити, якщо вимоги не будуть виконані. Адже місцеві активісти переконані, що кримських татар звільнили з АЗС через етнічну приналежність, та розцінюють це як дискримінацію за національною ознакою, але завірили: кримські татари готові протистояти дискримінації за національною ознакою, порушенню прав людини.

Як повідомлялося раніше, генічеський художник і скульптор Володимир Шпак запропонував встановити пам’ятник Номану Челебіджихану в Новоолексіївці Херсонської області. 

Читати новину російською.