Верховна Рада ухвалила закон про ринок землі: як голосували народні обранці від Херсонщини

31 Березня 2020, 13:40

Верховна Рада України ухвалила закон про запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. 

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення 2178-10 був ухвалений в цілому о 00.42 вівторка 31 березня, пише сайт ІРС-Генічеськ.

За проголосували 259 народних депутатів, проти – 24, утрималось троє, не голосувало – 29.

Народні депутати, обрані від Херсонської області проголосували наступним чином:

Павло Павліш, 182 округ, член депутатської фракція політичної партії «Слуга Народу» – за;

Вікторія Вагнєр, 183 округ, членкиня депутатської фракції політичної партії «Слуга Народу» – утрималась;

Ігор Колихаєв, 184 округ, член депутатської групи «За майбутнє» – проти;

Володимир Іванов, 185 округ, член депутатської фракції політичної партії «Слуга Народу» – за.

Олексій Ковальов, 186 округ, член депутатської фракції політичної партії «Слуга Народу» – за.

Ринок має запрацювати з 1 липня 2021 року (раніше мав запрацювати з 1 жовтня 2020 року), після чого ще два роки тільки фізичні особи зможуть купувати землю, і не більше 100 гектарів. У перші два роки буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки, як передбачено нинішнім проєктом.

При цьому, як звернули увагу у Центрі журналістських розслідувань, у закон про введення ринку землі сільськогосподарського призначення була внесена норма про заборону відчуження ділянок сільськогосподарського призначення на тимчасово окупованих територіях АР Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей.

«Забороняється відчуження земельних часток (паїв), земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, відчуження та зміна цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, крім передачі їх у спадщину. Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або відчуження в інший спосіб земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених цим пунктом, в частині їх купівлі-продажу, та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє, є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення)», – йдеться у пункті 14 тексту законопроекту до другого читання від 3 січня 2020 року.

Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року. При цьому, у своїй власності компанії зможуть концентрувати до 10 тисяч гектарів.

Цей закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. Раніше люди могли передавати землю лише шляхом довгострокових договорів оренди, які укладалися на десятки років.

Мораторій на продаж землі діяв в Україні з 2001 року. Спершу його продовжили до 2005 року — до того часу в Україні мали розробити закон про обіг сільськогосподарських земель та запровадити ринок. Однак цього не сталося, тому мораторій продовжували щороку на 1 рік. Востаннє мораторій на продаж землі продовжили до кінця 2019 року, однак ринок землі не запрацює доти, доки не буде ухвалено закону про обіг землі.

Право на купівлю та продаж сільськогосподарської землі дозволяє повноцінне володіння земельними паями та відкриває можливості для використання землі у якості застави для кредиту.

Як повідомлялося раніше, 13 листопада 2019 року Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільськогосподарської землі.

Читати новину російською.