У Херсонській області склали 6 протоколів про порушення правил карантину

19 Березня 2020, 12:48

До завершення карантину поліція Херсонської області несе службу у посиленому режимі, регулярно проводить рейди щодо дотримання обмежувальних заходів. Станом на 19 березня правоохоронці склали 6 протоколів щодо порушення правил карантину.

Про це сайту IPC-Генічеськ повідомила начальниця відділу комунікації  Головного управління Національної поліції в Херсонській області Тетяна Пшонь.

“Спочатку поліція проводила роз’яснювальну роботу, говорили, що треба зачинятися, дотримуватися вимог постанови Кабінету Міністрів, розпоряджень місцевої влади. Хто відмовлявся, на них складалися протоколи з 16.00 18 березня. Працюємо в посиленому режимі, рейди проводитимуться на регулярній основі, продовжуємо відпрацювання”, – прокоментувала Тетяна Пшонь.

Наразі правоохоронці Херсонщини склали 6 протоколів за статтею 44-3 КУпАП. (Порушення правил щодо карантину людей). Санкція статті тягне за собою накладення штрафу від 17 тис. до 32 тис. гривень.

Як повідомлялося раніше, 18 березня співробітники Генічеського відділу поліції склали протокол про порушення правил щодо карантину людей через продовження роботи одного з будівельно-господарських супермаркетів.

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)» та ввела адміністративну і кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі:
штраф за порушення правил карантину становитиме від 17 тисяч до 32-х тисяч гривень. Наприклад, якщо особа, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою, самовільно залишить місце карантину, то нестиме вказану адміністративну відповідальність. Для посадових осіб за невиконання правил карантину шраф збільшено: від 34 тисяч до 170 тисяч гривень;
кримінальна відповідальність настає за порушення правил та норм, направлених на запобігання епідемічним захворюванням та боротьби з ними. Якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, передбачено штраф від 17 тисяч до 51 тисячі гривень або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3-х років, або позбавлення волі на строк до 3-х років. Наприклад: за невжиття карантинних заходів та обсервації осіб, які перебували у контакті з хворими; невиконання розпорядження про госпіталізацію, незакриття ввозу та вивозу пасажирів в окрему місцевість тощо.
Якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, це карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

З 12 березня до 3 квітня на усій території України установлений карантин. Відвідування закладів освіти її здобувачами забороняється.

На виконання урядових постанов, Генічеська районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішила рекомендувати виконкомам міської, селищних та сільських рад, підприємствам, установам організаціям всіх типів та форм власності: призупинити діяльність наступних об’єктів (на час карантину): заклади громадського харчування.торгово-розважальні центри, установи сфери послуг та торгівлі (крім он-лайн послуг), перукарні, установи побутового обслуговування (салони краси); тощо. Детальніше про рішення комісії за посиланням.

Згідно інформації урядового порталу, на виконання доручення президента України та рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Постановою введена заборона залізничного, авіа- та автобусного міжміських та міжобласних пасажирських перевезень, а також робота метрополітенів.

Також з 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

З 17 березня заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні центри, інші заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури повинні тимчасово припинити свою роботу. Дозволено надавати послуги з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлення за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську та страхову діяльність.

Контроль за виконанням даної постанови Уряду покладено на МВС та Національну поліцію. Органам влади, підприємствам та організаціям рекомендовано забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а за технічної можливості – також роботи в режимі онлайн.

Згідно інформації Міністерства охорони здоров’я, станом на ранок 19 березня в Україні лабораторно підтверджено 16 випадків COVID-19,  з них 2 летальних:

Чернівецька – 10 випадків (1 летальний)

Житомирська – 1 (летальний) випадок

Київська – 2 випадки

Донецька – 1 випадок

м. Київ – 2 випадки.

Дослідження проводились у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я.

Упродовж 18 березня до Центру громадського здоров’я  надійшло 79 підозр на COVID-19 та було доставлено 128 зразків. Протестовано 35 зразків, отримано 2 позитивні (Київська та Донецька області)  на COVID-19. Вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України досліджує не лише зразки людей, яким встановлено підозру, а і встановлених контактних осіб.

Всього з початку 2020 року надійшло 260 повідомлень про підозру на COVID-19.

У світі зареєстровано 218 815 випадків захворювання COVID-19, з них 84 114  осіб одужали; за межами Китаю зафіксовано 137 677  випадків.

На території Європейського регіону зареєстровано 85 493 випадки захворювання COVID-19  (Італія 35 533, Іспанія 13 716, Франція 9 134, Німеччина 7 156, Швейцарія 3 010, Великобританія 2 630, Нідерланди 2 051, Бельгія 1 486, Австрія 1 471, Швеція 1 279, Норвегія 1 169, Данія 1 044, Португалія 642, Чехія 522, Ізраїль 427, Греція 418, Фінляндія 359, Ірландія 292, Польща 287, Словенія 286, Естонія 258, Ісландія 250, Румунія 233, Люксембург 210, Туреччина 191, Російська Федерація 147, Сан-Марино 109, Словаччина 105, Сербія 94, Болгарія 92, Вірменія 84, Хорватія 81, Латвія 71, Албанія 59, Угорщина 58, Кіпр 58, Мальта 48, Андорра 39, Білорусь 36, Боснія і Герцеговина 36, Республіка Молдова 36, Казахстан 35, Північна Македонія 35, Грузія 34, Азербайджан 28, Литва 26, Ліхтенштейн 25, Україна 19, Узбекистан 16, Монако 9, Чорногорія 2, Святий Престол 1) та 4070 летальних випадків (загалом 8810 закінчились смертю)

16 березня ВООЗ, Міжнародна федерація Червоного Хреста (IFRC) і ЮНІСЕФ спільно випустили Керівництво щодо плану дій з повідомленням про ризик і залучення  громадськості (RCCE) для COVID-19 Risk Communication and Community Engagement (RCCE) Action Plan Guidance COVID-19 Preparedness and Response.

Читати новину російською.