В уряді проведуть повторну консультацію щодо перспективного плану Херсонської області

01 Лютого 2020, 15:16

У понеділок, 3 лютого, в Мінрегіоні відбудеться повторна консультативна зустріч щодо формування перспективного плану Херсонської області. Міністерка Альона Бабак проінформувала, що обладміністрації мають враховувати результати цих обговорень під час формування остаточних перспективних планів.

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на інформацію Мінрегіону.

Відстоювати рішення про об’єднання громад на Арабатській Стрілці приїде на зустріч і Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко.

“Треба пройти понеділок, засідання. Потім побачимо, що робити далі”, – прокоментував сайту IPC-Генічеськ сільський голова подальші дії щодо реалізації права громад на добровільне об’єднання.

У свою чергу міністерка Альона Бабак у щотижневому відеоблозі “П’ятниця з міністром” (на 10.22 хвилині) наголосила, що результати цих обговорень мають враховуватися в остаточні перспективні плани.

“Хочу, щоб ви звернули увагу. Всі ті, кому не байдужа децентралізація, ми продовжуємо повторні консультації з областями в Мінрегіоні. На ці консультації приїжджають голови, заступники голів обласних державних адміністрацій, які відповідають за подання на Кабінет Міністрів перспективних планів спроможних громад. Приїжджають представники районних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, які мають якісь проблеми, які зацікавлені вирішити їх під час цих консультацій. Приїжджають активісти, громадські організації, представники асоціацій. Тому слідкуйте за анонсами, в який час, який день проводиться консультація по тій чи іншій області, звертайтесь до нас, реєструйтесь на участь в таких заходах, для того, щоб ви також мали можливість сказати своє слово, і Мінрегіон зафіксував би в протоколі цю інформацію до розгляду. І щоб потім обладміністрації враховували результат цих обговорень, протокольних записів, під час формування і подачі вже остаточних перспективних планів ваших областей”, – зазначила Альона Бабак.

https://www.facebook.com/MinregionUkraine/videos/187630355650394/

Як повідомлялося, на цьому тижні на Арабатській Стрілці відбулась зустріч голови Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Гусєва з мешканцями Арабатської Стрілки. Місцеві жителі настоювали на бажанні створити Стрілківську ОТГ (окрему від інших громад Генічеського району). На що Юрій Гусєв, а також народний депутат від 185-го округу Володимир Іванов пообіцяли передати таку позицію уряду.

При цьому Володимир Іванов переконував тих, хто зібрався, що буде сприяти наданню державної підтримки єдиної ОТГ в межах Генічеського району.

Раніше у Мінрегіоні рекомендували, що обласні адміністрації повинні провести консультації на територіях, де є дискусія щодо варіантів майбутніх конфігурацій громад.

Облдержадміністрації повинні внести на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції про приведення перспективних планів формування територій громад у відповідність до постанови уряду про нову методику.

17 січня в Мінрегіоні відбулися консультації щодо створення перспективних планів формування територій громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

У прийнятому в листопаді минулого року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ. Однак 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації і затверджуватиме уряд. Тобто процедура створення перспективних планів більше не передбачає етапу схвалення цих документів обласними радами.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

У січні поточного року від ХОДА надійшов черговий лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади не передбачено.

Однак Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко висловив сподівання, що створення Стрілківської ОТГ зафіксують у перспективному плані, який формує обласна адміністрація.

Читати російською.