У Києві розповіли про результати грантової програми проєкту USAID з підтримки медичної реформи

21 Лютого 2020, 20:00

Грантова програма проєкту USAID Ukraine – USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я» допомогла 15 закладам первинної медичної допомоги посилити управлінські навички керівників, впровадити пацієнт-орієнтовану модель надання медичної допомоги, покращити якість та сервіс, забезпечити фінансову стійкість та використовувати різні інструменти комунікації для розвитку закладу. 

Про це йшлося під час конференції, присвяченій результатам програми, у Києві, передає сайт ІРС-Генічеськ з посиланням на інформацію МОЗ України.

Згідно повідомлення, конференція проходила за сприяння Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби здоров’я.

“Нова система фінансування вже запрацювала на рівні первинної медичної допомоги. Гроші дійсно «пішли за пацієнтом». Умови для роботи сімейних лікарів покращились, лікарі стали отримувати більше коштів. Міністерство охорони здоров’я України  прагне зробити зміни на первинній ланці у 2020 році помітними для кожної людини, яка звертається по допомогу: не лише у вигляді покращення умов закладу чи обладнання, але й у вигляді того, що пацієнт отримує, виходячи з кабінету лікаря. Такі ініціативи, як грантова програма проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» сприяють реалізації даного плану Міністерства охорони здоров‘я”, – зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Луфер.

Учасники грантової програми проєкту USAID Ukraine – USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я» стали флагманами змін у сфері ПМД і почали поширювати кращі практики по всій країні, адже ефективність нової моделі фінансування напряму залежить від трансформації медичних закладів первинної  медичної допомоги (ПМД) в успішні організації, котрі готові та можуть забезпечити кращий сервіс пацієнтам, а медпрацівникам – гідні умови праці.

Учасники гранту отримали від проєкту технічну допомогу та фінансування у сумі 500 тис грн. Під час заходу вони, розповіли колегам як вдосконалюватися, впроваджувати інновації та робити внесок у розбудову медичної спільноти України. Зокрема, у рамках конференції учасники обговорили такі питання: як стати лідером колективу та створити успішну команду для втілення змін; як розвинути пацієнт-орієнтованість у закладі; як використовувати індикатори якості для фінансової мотивації; як залучити додаткові джерела фінансування (гранти, бізнес) та оптимізувати використання ресурсів; як використовувати інструменти комунікації для ефективної взаємодії із населенням; як збільшити роль медичної сестри у наданні ПМД тощо.

За час  грантової програми, проєкт USAID Ukraine – USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я» підготував 72 тренери з 13-ти областей, котрі обмінюються досвідом із іншими закладами «первинки» у кожному окремому регіоні, створюючи потужну спільноту кваліфікованих, мотивованих медичних фахівців, котрі впевнено реалізовують зміни.

Як саме впроваджувати якісні зміни у закладі первинної медичної допомоги на користь пацієнтів,  можна дізнатись, завантаживши посібник, розроблений проєктом USAID Ukraine – USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я» на основі матеріалів грантової програми з розбудови центрів передового досвіду: https://bit.ly/2uinnOA

Нагадаємо, в Україні триває медична реформа. З 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Програма медичних гарантій приходить на заміну псевдобезкоштовній медицині. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, щоб отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків: укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

Читати новину російською.