У День кримського спротиву російській окупації в Києві проходить форум «Age of Crimea» (трансляція)

26 Лютого 2020, 13:12

Фото Нацполіція

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв закликав кримчан змінити страх на презирство до окупантів. Про це він розповів під час виступу на форумі «Age of Crimea» («Час Криму»), присвяченому Дню кримського спротиву російській окупації, який проходить у Києві 26 лютого.

“У нікого немає ніяких сумнівів, що рано чи пізно, але крим буде звільнено від окупації. Я закликаю всіх змінити страх на презирство до окупантів, з усіма наслідками мирного спротиву окупації. Я впевнений, що в Криму достатньо патріотів”, – зазначив Мустафа Джемілєв.

Пряму трансляцію заходу з НСК «Олімпійський» веде суспільний телеканал UA: КРИМ, передає сайт ІРС-Генічеськ.

В рамках форуму до обговорення буде запропоновано широке коло питань: від порушень прав людини та стану дотримання прав корінного народу – кримських татар, сучасної політики тотальної російської пропаганди на півострові до викликів, пов’язаних із безпекою в Чорноморському регіоні.

До участі у заході запрошені представники дипломатичних установ, органів державної влади, народні депутати України, експерти громадських і міжнародних організацій та журналісти.

Серед гостей форуму – президент України Володимир Зеленський, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда, міністерка освіти та науки України Ганна Новосад, начальник Генерального штабу України Руслан Хомчак, голова Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя Дмитро Лубінець, національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, а також режисер і колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов.

Форум триватиме з 10:00 до 18:30.

https://www.facebook.com/suspilne.crimea/videos/198677837888293/

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.

Читати новину російською.