Тулупов переконаний: Генічеськ та Арабатка мають бути разом

02 Лютого 2020, 13:46

Генічеськ та Арабатська Стрілка мають бути в одній ОТГ. Таку  думку висловив Генічеський міський голова Генічеська Олександр Тулупов під час щорічного звітування, відповідаючи на запитання містян, передає сайт ІРС-Генічеськ.

Серед іншого, Олександр Тулупов аргументував, що  сміття та нечистоти потрібно вивозити з Арабатської Стрілки до міста, де є можливість їх переробляти.

На запитання жителів Генічеська, що було зроблено для створення ОТГ, мер відповів, що вів перемовини з керівниками сільських рад на Арабатці, щоб об’єднатися разом, але безрезультатно.

При цьому Олександр Тулупов висловився проти об’єднання всіх населених пунктів Генічеського району в одну громаду. На його думку, на території району доцільно створити дві-три ОТГ.
Раніше Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко розповідав, що не бачить доцільності об’єднання Арабатки з містом Генічеськ тому, що це, на його думку, унеможливіть подальший розвиток Стрілки.

Як повідомлялося, на цьому тижні відбулася зустріч голови Херсонської обласної держадміністрації Юрія Гусєва з жителями Арабатської Стрілки. На зустріч також приїхав народний депутат від 185-го округу Херсонщини Володимир Іванов. Вони пообіцяли розповісти урядовцям про бажання місцевих жителів створити окрему від інших населених пунктів Генічеського району громаду на Арабатці.

При цьому Володимир Іванов висловився на підтримку створення однієї ОТГ: об’єднання громад в Генічеському районі за формулою «один район – одна громада».

У понеділок, 3 лютого, в Мінрегіоні відбудеться повторна консультативна зустріч щодо формування перспективного плану Херсонської області. Міністерка Альона Бабак проінформувала, що обладміністрації мають враховувати результати цих обговорень під час формування остаточних перспективних планів.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

У прийнятому в листопаді минулого року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ. Однак 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації і затверджуватиме уряд. Тобто процедура створення перспективних планів більше не передбачає етапу схвалення цих документів обласними радами.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

У січні поточного року від ХОДА надійшов черговий лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади не передбачено.

Однак Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко висловив сподівання, що створення Стрілківської ОТГ зафіксують у перспективному плані, який формує обласна адміністрація.

Читати російською.