TAPAS Project: Україна – четверта країна в Європі з цифровим посвідченням водія у смартфоні

09 Лютого 2020, 20:19

Фото ХОДА

Мобільний додаток “Дія” – це унікальний проєкт не тільки для України, а й для світу. Адже Україна — четверта країна в Європі та десята у світі, де громадяни мають цифрове посвідчення водія у своєму смартфоні.

Про це повідомили в проєкті TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, передає сайт ІРС-Генічеськ

“Мобільний додаток “Дія” – це черговий великий крок до прозорості державних послуг, створення нової системи суспільних цінностей та побудови взаємної довіри держави та громадян. Команда USAID/UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах рада бути частиною цього масштабного проєкту та надавати свою підтримку з моменту зародження ідеї до її втілення!”, – зазначили в проєкті.

У бета-тестуванні взяли більше 32 тисяч водіїв, а підтримку у створенні мобільного додатку надали декілька міжнародних проєктів і програм.

https://www.facebook.com/TAPASproject/videos/466139930940670/?__xts__[0]=68.ARCmYHwx-dkZOrVkki7yK1s3h_bD4MpEen28iejHQO4t3xR5GHeMu3wIheMuQ0Pw_FR8dg5kisvYFsv3t2e4b7fWp72o0u_ak3gROXWihp9ctsJYmkxW4RyImfJU63RJJw1TTUoNiYkK2zBTIr6Krkv2SRPOQ9MHvAslxWSBGA2OcJ8ZuVP9r3yRp8XmBP4gqjj7yriU5errgDcFx_ZeAf6IbatZ3Nl4L6WMBd9EFqL8TMHy3CbQqEc7QH0d6juk–iIUSkSU3PGCouK7iOWcwCTyTX2IGaL8aP0e2mB828fdYttQ3RCdE2x76mzHzcv44ewL1nYGPUPa8SFmk7nImLEkIl7JVZpHUnbkg&__tn__=-R

Так, за даними TAPAS Project, за півтори місяці бета-тестування додатку Мінцифра отримала заявки від 58 тисяч водіїв, з яких 32,5 тисячі взяли участь у публічному бета-тестуванні. Під час тестування Мінцифра тісно співпрацювала з учасниками, об’єднавши їх у ком’юніті під назвою Дієві.

За період тестування команді вдалося подолати низку перепон та значно розширити можливості додатку. Загалом в Україні нараховується 9,5 мільйонів власників посвідчень водія, проте лише 2,5 млн з них мають оцифровані фото у реєстрі МВС. Аналоги їх документів без проблем відображаються у додатку Дія. Частково цю проблему вдалося подолати завдяки синхронізації даних з Демографічним реєстром, що містить фото громадян, які отримали біометричні паспорти. Таким чином вдалось збільшити потенційну аудиторію до 6 мільйонів.

Також запущений механізм верифікації даних власника документів. Таким чином водії можуть виправити дані про себе у реєстрах, якщо є така потреба, і отримати електронні версії документів у додатку Дія.

“Перший реліз мобільного додатку “Дія” — це тільки початок. Невдовзі Дія доповниться новими електронними документами — ID-паспортом, біометричним паспортом, полісом страхування автомобіля і студентським квитком”, – акцентували в TAPAS Project.

Проєкт мобільного додатку «Дія» створено у співпраці Міністерства цифрової трансформації та Міністерства внутрішніх справ, Національного банку України, проєкту USAID / UK aid “Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах/TAPAS”, програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа та Innovabridge, проєкту EGOV4Ukraine, що є частиною програми U-LEAD з Європою, SURGe за підтримки Уряду Канади, компанії EPAM, компанії «Spiilka», Fedoriv Agency, компанії De Novo, Приватбанку та Монобанку.

Як повідомлялося, 6 лютого Міністерство цифрової трансформації України  проводило презентацію мобільного додатку “Дія” . Додаток надає доступ до документів особи в електронному форматі. Додаток можна безкоштовно завантажити на мобільні пристрої (зокрема, на смартфони), що працюють на Android та iOS – з Google Play та App Store відповідно. Авторизуватись у додатку можна за допомогою Privat24 та BankID.

На сайті додатку “Дія” також анонсовано, що у майбутньому за допомогою додатку “Дія” користувачі зможуть сплачувати штрафи, отримувати власні дані з реєстрів. Також у додатку з’явиться цифровий податковий номер особи.  Кінцевою метою проєкту є об’єднання усіх державних цифрових сервісів у програмі “Дія”.

Крім того, організатори презентації представили онлайн-платформу «Дія. Цифрова грамотність», яка покликана захистити неповнолітніх від небезпеки в інтернеті та надати громадянам України базові цифрові навички.

У заході взяли участь президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр України Олексій Гончарук і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Нагадаємо:

  • В Україні для прогнозного розрахунку майбутньої пенсії запроваджено новий електронний сервіс – «Пенсійний калькулятор», який доступний в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Читати новину російською.