Стало відомо, коли в Генічеську почнуть будувати житло для переселенців

28 Лютого 2020, 20:33

Туреччина допоможе у будівництві житла для переселенців з окупованого Криму у двох містах в Херсонській області: обласному центрі Херсоні і наближеному до адмінкордону з півостровом Генічеську. Будівництво має розпочатися вже цьогоріч – у травні-червні. Заселення жильців у новобудови очікують наступної весни.

Про це повідомили в Херсонській облдержадміністрації за підсумками зустрічі голови ХОДА Юрія Гусєва з послом Туреччини Ягмуром Ахметом Гюльдере, на якій обговорювалося питання реалізації проєкту з будівництва 500 квартир для внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої АР Крим, про що раніше домовились президенти Туреччини та України, інформує сайт ІРС-Генічеськ.

Згідно повідомлення, на зустрічі голова ХОДА Юрій Гусєв наголосив на важливості того, аби для мешканців новозбудованих квартир були створені робочі місця. Житлові комплекси також планують забезпечити об’єктами соціальної інфраструктури.

фото: ХОДА

«Свій перший закордонний візит президент України Володимир Зеленський здійснив саме до Туреччини. Нещодавно Ердоган завітав до України, аби обговорити питання будівництва 500 квартир для переселенців. Це дуже важливий проєкт для нашого регіону. Я вірю, що реалізація цього спільного проєкту стане своєрідним поштовхом для поглиблення двосторонніх стосунків між Україною та Туреччиною», – зазначив очільник ХОДА Юрій Гусєв.

«Звичайно, сьогодні Україна та Туреччина – стратегічні партнери. Передусім це дружні відносини не між компаніями, а між людьми. Минулого року 1,5 млн українців відвівало Туреччину. В Україну ж вирушило близько 300 тис. туристів з нашої країни. Ми стаємо свідками розвитку динамічних відносин», – говорить Надзвичайний і Повноважний Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере.

За словами заступника голови Адміністрації з питань будівництва колективного житла (ТОКІ) Міністерства довкілля та міського будівництва Туреччини Орхана Юдже, вже наступної весни планується заселення людей до новозбудованих квартир. Для того, щоб ці амбітні плани втілити в життя, будівництво має розпочатися уже цьогоріч – на початку травня–червня.

Результатом зустрічі стала домовленість про створення дорожньої карти з реалізації цього проєкту. Вже наступного тижня буде скоординовано спільні дії між Посольством Туреччини, керівництвом Херсонської ОДА та Меджлісом кримськотатарського народу, аби разом розробити план дій, за яким буде побудовано 500 квартир для внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої АР Крим.

фото: ХОДА

Очільник Херсонщини наголосив на важливості того, аби бюрократія не стала перепоною для будівництва.
Також Юрій Гусєв запропонував закріпити сьогоднішні домовленості підписанням меморандуму між Херсонщиною та Туреччиною.

В офіційному повідомленні обласної адміністрації йдеться про забезпечення житлом саме переселенців із Криму, інші категорії громадян, які також можуть сподіватися на отримання квартир у новобудовах не йдеться. Однак напередодні в Генічеську заступник голови ХОДА Сергій Козир розповідав журналістам, що у житлові комплекси можуть заселяти різні категорії громадян: переселенців, учасників АТО, пільговиків, які стоять на черзі для отримання житла. За його словами, що остаточна пропорція буде уточнена пізніше.

Як повідомлялося раніше, турецька делегація на чолі з послом Туреччини в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере 27 лютого оглянула в Генічеську Херсонської області земельну ділянку, на якій пропонується розпочати будівництво житла для переселенців з окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • На початку січня 2020 року в Херсонській ОДА повідомили про плани створити на території області житлового комплексу для переселенців з окупованих Криму і Донбасу. Як варіант розглядалось місто Генічеськ.
  • 3 лютого 2020 року турецький президент Реджеп Ердоган після зустрічі з Володомиром Зеленським в Києві заявив, що Туреччина допоможе Україні забезпечити житлом близько 500 сімей кримських татар. «Ми прийняли з моїм товаришем рішення побудувати разом з розвитком інфраструктури житло для 500 сімей. Наші міністри обговорять питання і ми разом будемо діяти. Наші фахівці приїдуть, все досліджують, зроблять план, зроблять проект», – сказав Ердоган.
  • 13 лютого президент Володимир Зеленський повідомив, що містечко для вимушених переселенців з окупованого Криму, серед яких понад 500 сімей кримських татар, за допомогою Туреччини планується побудувати в Херсонській області.

Читати новину російською.