Село в Генічеському районі на добу відключили від газопостачання: газу на всіх не вистачило

11 Лютого 2020, 16:09

Частина споживачів Генічеського району залишилась у морозну погоду без газу. А одне з сіл – Генічеська Гірка, що на Арабатській Стрілці, відрізали від газопостачання на цілу добу. В причинах виникнення такої ситуації розбиралися на пресконференції в місцевій адміністрації з представниками Чорноморнафтогазу та Херсонгазу.

“Оскільки споживання перевищило кількість надходження газу, виникла кризова ситуація із зниженням тиску у газорозподільчій системі. У зв’язку з тим вжиті заходи з обмеженням розподілу газу до комунально-побутових об’єктів, а також прийняте рішення про відключення Генічеської Гірки для підвищення тиску газу в газорозподільній системі. Цими заходами за добу було підвищено тиск, щоб давати газ мешканцям мікрорайону (місто Генічеськ), а після того – мешканцям села Генгірка”, – повідомив начальник Генічеського управління Херсонгазу Микола Чистіков, передає сайт ІРС-Генічеськ.

При цьому присутній голова Щасливцевської сільської ради, до якої належить Генігірка, Віктор Плохушко висловив обурення, чому вирішили “зекономити” саме на мешканцях цього села, і чому не проінформували про це ні керівництво, ні населення.

“…Чому я дізнаюсь про цю ситуацію зі ЗМІ, чому людям на гарячій ліній відповідали, що бригада працює – газ буде? Я дізнався пів на сьому, що газу не буде. Його й до тепер нема! Хто так робить? Добу нема газу, і я не знаю, люди не знають, чому не повідомили?”, – висловився Плохушко.

За даними представника Херсонгазу, через продовження газопостачання до села Генгірка, у ситуації зі зниженням тиску, увесь район міг би залишитись без газу.

“Якщо б не відключили Генічеську Гірку, то повністю район би встав”, – відповів Микола Чистіков.

пресконференція в Генічеській РДА, 11 лютого 2020

У свою чергу, заступник голови Генічеської районної державної адміністрації Дмитро Такаджи нагадав про нещодавнє позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, однак зауважив, що на заході не приймалося рішення відключити від газу конкретний населений пункт.

“Якщо приняли рішення про відключення газу, то треба було довести цю інформацію до відома населення, – зауважив Такаджи, звертаючись до представника Херсонгазу, – Ми конкретно не приймали рішення відключати якусь дільницю”. Також він переконаний: якщо у Генічеському районі було би сховище, для зберігання газу, подібні ситуації б не виникали.

За інформацією місцевих жителів, газозабезпечення у багатоквартирних домах Генічеська майже повністю відновлено.

Як повідомлялося раніше, у Генічеському районі ввели в дію дію графік обмеження розподілу газу споживачам. Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, газ для споживачів Генічеського району видобувають на Арабатській Стрілці. До захоплення Криму Росією зимовий дефіцит покривався із кримського Глібовского підземного газосховища, куди влітку закачували надлишки газу, видобуті із Стрілкового.

Вже декілька років поспіль чиновники різних рівнів заявляли, що радикально ситуацію з нестачею газу змінити може будівництво до Геніческа гілки газопроводу від розподільчої станції у Асканії-Нова, що дозволило б забезпечити газом не тільки Генічеський, а й ще два сусідні райони – Каланчацький та Новотроїцький.

Читати новину російською.