Парламентський комітет з прав людини рекомендує скасувати ВЕЗ «Крим»

12 Лютого 2020, 22:37

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини рекомендує створити міжфракційне депутатське об’єднання «Рідна Херсонщина», скасувати вільну економічну зону «Крим», а також спростити процедури встановлення особи та реєстрації фактів народження і смерті на тимчасово окупованих територіях. 

Такі рекомендації були ухвалені 12 лютого за підсумками виїзного засідання комітету на КПВВ “Чонгар” на адмінкордоні з Кримом , повідомляє сайт ІРС-Генічеськ.

Рекомендації спрямовані уряду, РНБО, Міністерству у справах ветеранів, Мін’юсту, Державній міграційній службі, Міністерству інфраструктури, Мінкульту та Міносвіти.

«Ми розглянули низку проблемних питань, які назріли давно, але досі не вирішувались. Це відмови у виїзді на тимчасово окуповану територію, додаткові перевірки на КПВВ та затримання громадян, ускладнена процедура ідентифікації для людей, які вперше отримують український паспорт, складнощі з процедурою підтвердження фактів народження та смерті, відсутність умов для цілодобової медичної допомоги на КПВВ, ненадання ЦНАПом всього спектра адміністративних послуг. Такі речі гальмують справу реінтеграції Криму. Адже її перший етап – створення умов для кримчан на неокупованій території. Щоб вони могли себе тут реалізувати, захистити свої права, дати достойне майбутнє своїм дітям», – зазначив голова комітету Дмитро Лубінець.

Голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв розповів, що до списку рішень Комітету також була включена пропозиція щодо збільшення фінансування на території Херсонщини інфраструктурних об’єктів.
«Херсонська область є фасадною, межує з тимчасово окупованою територією АР Крим. Такі об’єкти, як КПВВ, якісні дороги, ЦНАПи, медичні заклади та доступ до освіти, – все це наближує до повернення контролю над тимчасово окупованою територією АР Крим. Всі рішення, які включені до списку рекомендацій, важливі не тільки для кримчан та внутрішньо переміщених осіб, але й для херсонців», – наголосив Юрій Гусєв.

Крім того, представники Комітету висловили чітку позицію щодо неприпустимості розгляду питання водопостачання до Криму, поки півострів залишається анексованим.

Серед іншого, голова комітету Дмитро Лубінець висловив подяку програмі USAID «Права людини в дії». За його словами, завдяки підтримці, у тому числі, цієї програми, стало можливим проведення виїзного засідання.

Як повідомлялося, 11-12 лютого на Херсонщині з робочим візитом перебуває Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

У заходах в рамках робочого візиту парламентського комітету також беруть участь народний депутат Мустафа Джемілєв, постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

11 лютого представники комітету взяли участь в організаційній нараді в Херсонській облдержадміністрації, під час якої обговорювали проблемні питання кримчан та внутрішньо переміщених осіб.

Також представники комітету відвідали ЦНАП у Чаплинці та оглянули сервісну та режимну зони на КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом.

12 лютого представники комітету перевірили ЦНАП у сервісній зоні КПВВ “Чонгар” та ознайомитися з роботою контрольного пункту.

Нагадаємо, режимні зони тимчасових контрольних пунктів «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом відкрили після реконструкції, як і планувалося, 15 листопада. Сервісну зону на КПВВ «Каланчак» відкрили 19 грудня. 

Читати новину російською.