Набули чинності нові правила перетину адмінкордону з Кримом для дітей до 16 років

09 Лютого 2020, 17:06

З неділі, 9 лютого, набувають чинності зміни до порядку перетинання адмінкордону з окупованим Кримом громадянами України віком до 16 років, повідомляє сайт ІРС-Генічеськ.

Як зазначили в Державній прикордонній службі України, виїзд на тимчасово окуповану територію Криму  дітей віком до 16 років можливий у супроводі когось із батьків, або уповноважених ними осіб. Така можливість виникає, якщо ці діти в’їхали на підконтрольну українській владі територію в супроводі цих дорослих (когось із батьків чи уповноважених ними осіб). У таких випадках наявність другого з батьків чи доручень від нього не обов’язкова.

Прикордонники роз’яснили, що виїзд дітей віком від 14 до 16 років на тимчасово окуповану територію України, батьки яких проживають на цій території, можливий без стороннього супроводу за наявності інформації про навчання цих дітей в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

В’їзд на ТОТУ громадян України, які виїхали з цієї території для оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, та виїзд з ТОТУ осіб, які виїжджали з цієї території для оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, здійснюється за умови пред’явлення довідки, виданої територіальним органом (підрозділом) ДМС.

Крім того, змінами передбачено, що виїзд на ТОТУ та в’їзд з неї громадян України, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за умови пред’явлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Водночас у Міністерстві з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб зауважили, що до 19 лютого в’їзд до Криму буде здійснюватися ще виключно в супроводі двох батьків або за нотаріально посвідченою згодою другого з них.

З повним текстом Постанови можна ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/367-2015-%D0%BF.

Як повідомлялося, в закладах освіти Херсонщини навчаються майже 1400 дітей-ВПО, з них дошкільну освіту отримують 200 дітей, загальну середню – 648 учнів, професійно-технічну – 34 учні, вищу – 517 студентів.
Нагадаємо:

  • 4 червня 2015 року постановою КМУ №367 було затверджено Порядок в’їзду та виїзду з тимчасово окупованої території Криму. У Держприкордонслужбі пояснили, що згідно з документом, при перетині адмінкордону з Кримом щодо громадян України, які досягли 16-річного віку діє порядок, передбачений правилами перетину державного кордону громадянами України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р №57. Саме тому для подорожі дітям необхідно було мати проїзний документ дитини або паспорт громадянина України.

Читати новину російською.