Микола Семена: «Правду не спинити, хай вони на це навіть не сподіваються»

18 Лютого 2020, 18:25

Оглядач Крим.Реалії, кримський журналіст Микола Семена, який виїхав з Криму, планує найближчим часом повернутися у журналістику і продовжити писати.

Про це він розповів після перетину адмінкордону на пресконференції в медіа-центрі IPC-Генічеськ 18 лютого.

«Міст, який переходять на адмінкордоні, – це міст між двома реальностями. Одна реальність – це  тотальний контроль, відсутність свободи, свободи вираження думки, відсутність свободи слова, що для нас, журналістів, – це життєво необхідно. В Україні – це зовсім інші люди, зовсім інша атмосфера, побачивши прапор я зрозумів, що це – фактично мій шлях до волі, з відсутністю якої я вже звик змирятися протягом чотирьох років. Я сьогодні повертаюся у те попереднє, вільне життя, яке було до 14-го року», – поділився своїми відчуттями під час перетину адмінкордону Микола Семена.

Щодо планів на майбутнє, журналіст завірив, що збирається продовжити професійну діяльність.

«Їду до Києва, пройду медобстеження, бо є кілька проблем зі здоров’ям, які з’явилися, бо я там обмежував себе у звертанні до лікарів, я цілком працездатна людина, але певне амбулаторне лікування мені потрібне, і звичайно, у найкоротший термін я планую повернутися у журналістику, я буду писати, як завжди правду», – розповів кримський журналіст Микола Семена.

Як повідомлялося, 18 лютого оглядач Крим.Реалії, кримський журналіст Микола Семена виїхав з Криму на материкову частину України на лікування. На КПВВ “Чонгар” на адмінкордоні з Кримом журналіста зустріла делегація Генічеської РДА.

Нагадаємо:

22 вересня «Желєзнодорожний райсуд» окупованого Сімферополя засудив журналіста Миколу Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).

18 грудня «Верховний суд Криму» пом’якшив вирок Миколі Семені в частині додаткового покарання: мова йде про заборону займатися публічною діяльністю на 2 роки, а не три, як було раніше в попередньому рішенні «суду».

В кінці версня 2018 року ЄСПЛ зареєстрував скаргу Миколи Семени і його захисника, адвоката міжнародної правозахисної групи «Агора» Олександра Попкова на вирок «Желєзнодорожного райсуду» Сімферополя, який засудив журналіста на 2 роки 6 місяців ув’язнення умовно із забороною займатися публічною діяльністю.

Читати новину російською.