Крим не зникне з порядку денного української держави, – голова парламентського комітету з питань прав людини на Херсонщині

11 Лютого 2020, 19:39

Протягом двох днів на Херсонщині з робочим візитом перебуває Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, повідомляє сайт ІРС-Генічеськ.

За інформацією Херсонської обласної державної адміністрації, 11 лютого представники комітету взяли участь в організаційній нараді в ХОДА, під час якої обговорювали проблемні питання кримчан та внутрішньо переміщених осіб.

«Виїзне засідання насамперед пов’язане з питаннями Криму. Ми хочемо всім показати, що Крим не зникне з порядку денного нашої української держави», – акцентував під час наради голова Комітету Дмитро Лубінець.

фото: ХОДА

Участь у заході взяли члени комітету, народний депутат Мустафа Джемілєв, постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич, очільник Херсонщини Юрій Гусєв, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, постійна представниця UNDP Ukraine/ПРООН в Україні Дафіна Герчева, представники правозахисних та громадських організацій.

«Для нас це можливість озвучити ті проблеми, які є в регіоні, для того щоб разом досягати результатів щодо їх вирішення. Одне з перших селекторних засідань облдержадміністрації в цьому році було присвячене саме питанню Криму, а саме: доступу громадян, які проживають на тимчасово окупованій території, до освіти, медицини, захисту їхніх прав. Крім того, забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб», – зауважив Юрій Гусєв.

фото: ХОДА

Також представники комітету відвідали ЦНАП у Чаплинці та оглянули сервісну та режимну зони на КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом.

Наступного дня представники комітету проведуть виїзне засідання на КПВВ “Чонгар”.

фото: ХОДА

Як повідомлялося, режимні зони тимчасових контрольних пунктів «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом відкрили після реконструкції, як і планувалося, 15 листопада. Сервісну зону на КПВВ «Каланчак» відкрили 19 грудня.  На “Чонгарі” сервісну зону досі не відкрили.

За інформацією голови Херсонської обласної державної адміністрації, на “Чонгарі” планують відкрити хаб. Наразі ЦНАП на КПВВ “Каланчак” працює в тестовому режимі, але після визначення Кабміном балансоутримувача сервісної зони, громадяни зможуть отримати до 37 адміністративних послуг без черг та за встановленим графіком роботи ЦНАПу.

Читати новину російською.