Чубаров нагадав про трагічні дати кримськотатарського народу

23 Лютого 2020, 11:59

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров нагадав про трагічні дати в історії кримських татар і висловив солідарність з усіма, хто пам’ятає про жертви радянського режиму.

Про це він розповів на своїй сторінці у Фейсбуці, повідомляє сайт ІРС-Генічеськ.

“102 років тому, 23 лютого 1918 року, в Севастополі матросами Чорноморського Флоту, контрольованого більшовиками, був по-звірячому закатований і вбитий Номан Челебіджихан – перший голова уряду Кримської Народної Республіки, один з організаторів I Курултаю кримськотатарського народу, муфтій мусульман Криму, Білорусії, Литви та Польщі , автор вірша «Ant etkenmen» ( «Я поклявся»), що став пізніше кримськотатарським національним гімном. 76 років тому, 23 лютого 1944 року, війська НКВС СРСР приступили до тотальної депортації зі своїх земель інгушського та чеченського народів, в ході якої, за різними оцінками, було вигнано зі своєї Батьківщини від 500 до 650 тисяч чеченців та інгушів. Від імені Меджлісу кримськотатарського народу висловлюю солідарність з усіма, хто пам’ятає історію свого народу, зберігає пам’ять про своїх героїв і мільйони безвинних жертв радянського режиму, співпереживає трагедіям своїх сусідів”, – написав Рефат Чубаров.

Про заплановані на цей день заходи нагадали в представництві президента України в Криму.

“Цією жертвою радянський режим відкрив низку злочинів проти кримськотатарського народу, апогеєм яких стали трагічні події депортації 1944 року. І сьогодні російська окупаційна влада у Криму «старанно» продовжує утиски та переслідування кримських татар. Та незламним є народ у прагненні волі та боротьби за свою землю. 23 лютого 2020 року у Києві в стінах Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого відомі українські і кримськотатарські історики розповідатимуть про життя видатного сина кримськотатарського народу Н. Челебіджіхана та відбудеться перегляд відеофільму про його діяльність. Також пройде щорічна благодійна акція «Рука допомоги», зібрані кошти будуть спрямовані на підтримку дітей політичних в’язнів Кремля“, – зазначили у представництві президента України в Криму.

Як повідомлялося, у Києві 23 лютого в Національній бібліотеці імені Ярослава Мудрого проведуть благодійну акцію «Рука допомоги» в підтримку дітей з сімей політв’язнів в окупованому Криму. Також відбудеться культурний захід, присвячений дню пам’яті Номана Челебіджихана.

Щорічно цього дня кримські татари проводять пам’ятні заходи.

Номан Челебіджихан (1885-1918) – кримськотатарський письменник, автор слів національного гімну кримських татар, релігійний, громадський і політичний діяч, який стояв біля витоків першого Курултаю національного відродження кримськотатарського народу протягом 1917-1918 років. Заарештований більшовиками в січні 1918 року, убитий 23 лютого матросами в севастопольській в’язниці. Тіло 33-річного Номана Челебіджихана викинули в море.

Читати новину російською.