Зеленський відкликав законопроєкт про децентралізацію

16 Січня 2020, 14:16

Президент України Володимир Зеленський вирішив відкликати поданий ним раніше законопроєкт №2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)». Таке рішення глава держави прийняв за підсумками зустрічі з очільниками парламентської фракції політичної партії «Слуга Народу».

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на інформацію офіційного інтернет-представництва президента України.

“Президент і народні депутати висловили спільну думку про те, що внесення змін до Конституції стосовно реформи децентралізації потребує детального обговорення та консультацій з представниками всіх сторін”, – йдеться у повідомленні.

Законопроект буде скеровано на доопрацювання.

Як повідомлялося, законопроєктом №2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» передбачалося ліквідувати поняття «район» і запровадити натомість «округ», а також інститут префектів замість держадміністрацій; виокремити такі адміністративно-територіальні одиниці, як громада, округ, область, АР Крим.

Раніше Асоціація міст України звернулася до голови Верховної Ради України Д.Разумкова, голів парламентських фракцій та груп, парламентських Комітетів з листом, у якому заявила, що не підтримує законопроєкт «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598 від 13 грудня 2019 року.
АМУ наголошує, що законопроєкт №2598 розроблено у закритому режимі, без залучення представників органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадянського суспільства. Асоціація міст України висловила загальні зауваження до законопроєкту №2598. Так, зокрема, порівняно із чинною Конституцією України проєкт передбачає звуження статусу органів місцевого самоврядування та містить ознаки централізації влади, надмірно розширює контрольні повноваження держави в особі префектів та президента України.
Читати російською.