Восени на Херсонщині стартує пілотний проєкт територіальної оборони

16 Січня 2020, 15:15

Фото посольства Великої Британії в Україні

Пілотний проєкт із організації територіальної оборони Херсонської області проводитиметься протягом вересня-жовтня поточного року під час навчального збору окремої бригади територіальної оборони.

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на інформацію пресцентру оперативного командування «Південь».

Згідно повідомлення, питання впровадження цього проекту обговорювалося під час координаційної наради голови Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Гусєва, заступника командувача військ з територіальної оборони генерал-майора Броніслава Жуковського та представники обласних військових комісаріатів. Під час наради були обговорені питання стосовно порядку проведення пілотного проєкту, залучення кількості сил і засобів обласної державної адміністрації, інших військових формувань та правоохоронних органів Херсонщини.

Під час наради також були розглянуті питання щодо розміщення військових частин військ територіальної оборони на фондах державної влади та місцевого самоврядування районів Херсонської області. Крім того, військові обговорили питання стосовно проведення комплексу заходів із організації територіальної оборони з керівниками органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад Херсонської області, головами сільських та селищних рад.

До проєкту залучатимуться представники та учні навчальних закладів, активісти куренів та роїв Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») та активісти «Пласту» Херсонської області.

У Міністерстві оборони України наголосили, що система територіальної оборони є одним із важливих напрямків діяльності та пріоритетів реформування Міністерства.

фото: mil.gov.ua

Як повідомляв Центр Журналістських розслідувань,  наприкінці минулого року міністр оборони України Андрій Загороднюк говорив, що у Херсонській області запустять пілотний проект територіальної оборони за естонською моделлю.

Детальніше про розвиток територіальної оборони читайте за посиланням та дивіться у відео-блозі заступника головного редактора Центру Журналістських розслідувань Євгена Лешана “Про створення ефективної системи тероборони в Україні говорити зарано“.

Рішення про створення перших батальйонів територіальної оборони Рада національної безпеки і оборони України ухвалила ще в березні 2014 року. Тоді у їхньому створенні брали участь обласні державні адміністрації. Попри прив’язку до власних областей – в чому й сенс тероборони – батальйони ТрО були направлені до зони проведення Антитерористичної операції, а у 2015 році – перетворені на окремі мотопіхотні батальйони у складі відповідних бригад Збройних Сил України та переведені на фінансування міністерства оборони.

Певний час по тому під територіальною обороною держава розуміла створення загонів тероборони та рот охорони при військоматах. Лише наприкінці 2017 року почалося формування двадцяти п’яти бригад тероборони – за кількістю областей та столиці України. Формуються бригади тероборони переважно з військовозобов’язаних оперативного резерву другої черги.

Читати російською.