Верховна Рада прийняла за основу законопроект для завершення формування спроможних територіальних громад

17 Січня 2020, 13:11

17 січня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» №2653.

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на інформацію на сайті парламенту.

Законопроект №2653 вводить поняття адміністративного центру територіальної громади і території територіальної громади, пропонує до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України уповноважити Кабінет міністрів України визначати адміністративні центри та території територіальних громад, а також подавати до Верховної Ради України проекти законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів.

Згідно пояснювальній записці, реалізація закладених в законопроекті положень дозволить провести у 2020 році місцеві вибори на новій територіальній основі громад і районів, завершити процес формування спроможних територіальних громад та утворити райони, які відповідають європейським вимогам та стандартам формування територіальних одиниць.

Як повідомлялося, за даними моніторингу процесу децентралізації, станом на 10 січня 2020 року в Україні створено 1029 об’єднаних територіальних громад.

Наприкінці минулого року уряд затвердив законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Законопроект визначає основні засади адміністративно-територіального устрою України, порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів.

Читати російською.