У Новій Каховці чверть населення не уклала декларації з лікарями

26 Січня 2020, 18:00

Фото Міністерство оборони

За підрахунками медиків близько 25% новокаховчан ще не обрали собі сімейного лікаря. 

Про це повідомили у Новокаховській міській раді, передає сайт ІРС-Генічеськ. 

“А це означає, що Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) Нової Каховки недоотримує 25% від коштів, які необхідні на забезпечення своєї діяльності від Національної служби здоров’я (НСЗ), через яку ведеться фінансування первинної ланки охорони здоров’я в місті… З 1 квітня Центральна міська лікарня Нової Каховки також переходить на фінансування своєї діяльності від НСЗ. І там будуть сплачувати за пролікованих хворих, яких до лікарні направлять саме сімейні лікарі. А якщо їх буде 75%, а не всі 100%, то це означає що і лікарня не отримає всього належного їй фінансування”, – наголосили у міській раді.

Як повідомлялося, у січні стартував спільний регіональний тур Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та МОЗ України областями України. Тур присвячений підготовці закладів спеціалізованої медичної допомоги до другої хвилі трансформації системи охорони здоров’я.

Нагадаємо, в Україні триває медична реформа. З 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Програма медичних гарантій приходить на заміну псевдобезкоштовній медицині. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, щоб отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків – укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.