У навчальних закладах Херсонщини здобувають освіту майже півтори тисячі дітей-переселенців

14 Січня 2020, 14:58

У закладах освіти Херсонщини навчаються майже 1400 дітей-ВПО. Переважна більшість – діти з Донецької області.

Про це йшлося під час селекторної наради у Херсонській обласній державній адміністрації 13 січня, повідомляє сайт ІРС-Генічеськ. 

За даними заступниці директора Департаменту освіти, науки та молоді ХОДА Ніни Левенець, у закладах освіти Херсонщини навчаються майже 1400 осіб зазначеної категорії, з них дошкільну освіту отримують 200 дітей, загальну середню – 648 учнів, професійно-технічну – 34 учні, вищу – 517 студентів.

Переважна більшість – 882 особи – діти з Донецької області, 261 дитина – з Луганщини та 256 – з Криму.

Під час наради було наголошено на необхідності популяризації та поширення інформації про спрощення і можливість здобути вищу освіту на Херсонщині серед дітей Криму.

Згідно з інформацією міністерства соціальної політики, станом на 8 січня, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, в Україні взято на облік 1 433 454 переселенці з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим.

Нагадаємо, для абітурієнтів з окупованих територій діє спрощена процедура вступу до українських вишів.

У 2019 році освітні центри “Крим-Україна” працювали на базі 35 закладів вищої освіти в різних регіонах України – Києві, Львові, Одесі, Миколаєві, Харкові, Херсоні, Запоріжжі та Дніпрі. Кримчани могли вступати до вишів, де створені такі центри, на місця державного замовлення в межах встановлених квот. Минулого року їх обсяг склав 2 тис 600 місць.

Центри “Донбас-Україна” діяли на базі майже 40 вишів-переміщених із зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей.

Для того, щоб скористатися спрощеною процедурою, вступнику треба було звернутися до ОЦ, заповнити освітню декларацію та скласти 3 вступні іспити – з української мови, історії України та профільного предмету (або творчий конкурс). Важливо, що вони НЕ мали надавати результати ЗНО, український паспорт чи атестат. Водночас, якщо абітурієнт все ж мав результати ЗНО чи український атестат, він теж міг вступити через ОЦ за спрощеною схемою.

Читати російською.