У Києві обговорювали перспективні плани південних областей країни

18 Січня 2020, 15:50

17 січня в Мінрегіоні відбулися консультації зі створення перспективних планів формування територій громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад та територій України.

«Перспективні плани, які зараз доопрацьовують облдержадміністрації, ляжуть в основу майбутнього адміністративно-територіального устрою. Добровільний етап формування громад завершується, і наближається час, коли треба буде приймати остаточні рішення і в ОДА, і в уряді. І у цих рішеннях не повинно бути несподіванок для громад. Отже не нехтуйте додатковими консультаціями і дискусіям на місцях», – звернувся до представників ОДА заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

фото: decentralization.gov.ua

Участь у консультаціях з розробки перспективних планів Миколаївської, Одеської та Херсонської областей взяли представники ОДА, місцевого самоврядування, профільних асоціацій та народні депутати Максим Дирдін, Олександр Пасічний, Володимир Іванов, Артем Дмитрук, Сергій Колебошин, Олександр Ткаченко, Антон Кіссе та інші.

«Новий адміністративно-територіальний устрій ми маємо прийняти вже навесні цього року, щоб восени провести місцеві вибори на новій територіальній основі. Отже часу на обговорення дійсно майже не залишилося – потрібно проводити остаточні дискусії там, де може виникати напруга, і приймати аргументовані та зважені рішення», – сказав народний депутат, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

фото: decentralization.gov.ua

Нагадаємо:

У грудні минулого року Мінрегіон спільно з підкомітетом з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розпочали консультації щодо майбутніх перспективних планів областей.

20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом.

Також у законі йдеться, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації і затверджуватиме Уряд. Тобто процедура створення перспективних планів більше не передбачатиме етапу схвалення цих документів обласними радами.

За даними Мінрегіону, затвердженими урядом перспективними планами формування територій громад покрито вже 90,3 % території країни.

Читати російською.