У Генічеську закликали обговорити, які символи мають бути представлені в публічному просторі (відео)

28 Січня 2020, 21:46

Генічеський художник Володимир Шпак закликав громадськість та представників влади до спільного обговорення: які символи мають бути представлені в публічному просторі Генічеська.

Про це він розповів під час пресконференції в медіа-центрі, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

«Треба обговорювати таке важливе питання. У кожному нашому українському місті є свої символи. Це ж сеанси, орієнтири – на століття уперед», – наголосив він.

Серед іншого, Володимир Шпак пропонує встановити металевий монумент рибацького човна на місці демонтованого пам’ятника Леніну на площі Свободи.

«Вітрила – це символ свободи, руху, майбутнього. Встановити такий монумент в металі на місці Леніна. А навколо пам’ятника зробити басейн у вигляді рози вітрів. На площі Свободи буде символ свободи, символ того, що тут було присутнє запорізьке козацтво, – це буде найсильніший символ для Генічеська», – пропонує митець.

Також Володимир Шпак розглядає доцільним встановлення й інших монументів, як наприклад, рибакам тощо. Тому і пропонує – долучитися до спільної дискусії та вирішити громадою, які символи будуть в публічному просторі міста.

Нагадаємо, у місті Генічеськ Херсонської області міські служби вранці, 16 липня, демонтували пам’ятник Леніну на виконання закону про «декомунізацію».

9 квітня 2015 року Верховна Рада України проголосувала за закон «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів і заборону пропаганди їхньої символіки». З 21 травня в Україні офіційно заборонена радянська символіка, розпочалося перейменування вулиць, районів, станцій метро. Згідно законодавства з громадських місць мають зникнути радянські символи та пам’ятники комуністичним діячам.

Читати російською.