TAPAS: Верховна Рада підтримала законопроекти, необхідні для запуску прозорих закупівель та підвищення доступності ліків

16 Січня 2020, 21:42

Фото Нацполіція

Верховна Рада України ухвалила законопроекти №2538/П, 2539/П, які є необхідними для запуску закупівель ліків та медичних виробів через Медичні закупівлі України. Підтримку законопроектам раніше висловили профільний комітет Верховна Рада України та Міністерство охорони здоров’я України.

Про це повідомляє сайт ІРС-Генічеськ з посиланням інформацію USAID/UK aid проекту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, завдяки підтримці якого були розроблені зазначені законопроекти.

У TAPAS акцентували, що ухвалення законопроектів дозволить ДП одержувати від МОЗ бюджетні кошти для проведення закупівель та медичних виробів та мати статус замовника в розумінні закону; підвищити доступність ліків за допомогою закупівлі безпосередньо в іноземних виробників, тобто без посередників; забезпечити наявність якісних та безпечних ліків за допомогою спрощеної реєстрації ліків; звільнити закупівлі від ПДВ для спрямування максимальних коштів саме на ліки.

Нагадаємо, в Україні триває медична реформа. З 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Програма медичних гарантій приходить на заміну псевдобезкоштовній медицині. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, щоб отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків – укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

“Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах” – проект, який спільно з українським урядом, місцевою владою та громадянами працює над вдосконаленням системи державних закупівель, електронних послуг та доступу до даних для зменшення корупції. Проєкт фінансується Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID) і урядом Великої Британії та здійснюється Фондом Євразія разом із партнерами. Для досягнення цих результатів проєкт співпрацює напряму з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерством цифрової трансформації та Міністерством охорони здоров’я, а також з місцевою владою, освітніми інституціями, технологічними компаніями, громадськими організаціями та громадянами України у 35-ти містах. Зокрема, проект проводить консультації щодо законодавства стосовно державних закупівель, розробляє навчальну програму із закупівель та Індекс кращих практик у державних закупівлях і працює над удосконаленням IТ інфраструктури інноваційної української платформи з електронних закупівель Prozorro.

Читати російською.