Створення Стрілківської ОТГ: Гусєв їде на Арабатку

28 Січня 2020, 12:44

Юрій Гусєв на фестивалі об'єднаних громад в Асканії-Нова, вересень 2019 року

На цьому тижні місцеві жителі Арабатської Стрілки обговорюватимуть створення окремої ОТГ з представниками районної та обласної державних адміністрацій. Очікується приїзд очільника ХОДА Юрія Гусєва.

Про це сайту IPC-Генічеськ повідомив Щасливцевський голова Віктор Плохушко.

“У четвер, 30 січня, о 14.30 в центральному парку села Щасливцеве відбудеться зустріч місцевих мешканців з представниками районної та обласної держадміністрацій. На обговорення приїде і голова обласної адміністрації Юрій Гусєв”, – зазначив він.

Сільський голова переконаний, що створення окремої об’єднаної територіальної громади на Арабатскій Стрілці можуть передбачити у перспективному плані, який наразі формує Херсонська облдержадміністрація.

“Ми маємо надію, що ситуацію буде змінено. Хочу, щоб Юрій Веніамінович побачив і почув, наскільки населення має бажання створити ОТГ і в рамках яких громад, наскільки населення обізнане щодо створення громад”, – зауважив сільський голова щодо очікувань від запланованої зустрічі з очільником ХОДА.

Раніше у Мінрегіоні рекомендували, що обласні адміністрації повинні провести консультації на територіях, де є дискусія щодо варіантів майбутніх конфігурації громад.

“Усі обладміністрації мають провести консультації на територіях, де є дискусія щодо варіантів майбутніх конфігурації громад. В результаті маємо вийти на якісні плани, які після затвердження в уряді стануть основою майбутнього адміністративно-територіального устрою», – наголошував заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Як повідомлялося, облдержадміністрації у двотижневий термін повинні внести на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції про приведення перспективних планів формування територій громад у відповідність до постанови уряду про нову методику.

17 січня в Мінрегіоні відбулися консультації щодо створення перспективних планів формування територій громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

У прийнятому в листопаді минулого року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ. Однак 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації і затверджуватиме уряд. Тобто процедура створення перспективних планів більше не передбачає етапу схвалення цих документів обласними радами.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

У січні поточного року від ХОДА надійшов черговий лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади “в зазначеному форматі не передбачено”.

Раніше у коментарі для сайту IPC-Генічеськ голова Генічеської районної державної адміністрації Андрій Онищенко розповів, що створення ОТГ не відноситься напряму до компетенцій райдержадмінстрацій. На його думку, у Генічеському районі може бути доцільним об’єднання, передбачене за формулою “один район – одна громада”.

У вересні минулого року на фестивалі об’єднаних громад в Асканії-Нова голова ХОДА Юрій Гусєв закликав створювати нові ОТГ на Херсонщині.

https://wp.lvivport.com/ru/2020/01/strelkovskaya-otg-gusev-edet-na-arabatku/

.