Стартував інформаційний тур про другий етап медичної реформи

16 Січня 2020, 17:46

Розпочався спільний регіональний тур Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та МОЗ України областями України. Тур присвячений підготовці закладів спеціалізованої медичної допомоги до другої хвилі трансформації системи охорони здоров’я.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України, передає сайт ІРС-Генічеськ.

Тур включає інформаційні заходи для власників закладів охорони здоров’я, що надають спеціалізовану медичну допомогу, а також головних лікарів та профільних економічних заступників цих закладів в кожній області України. Тур відбувається за підтримки проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Протягом туру планується охопити наступні міста: Дніпро, Запоріжжя, Харків, Черкаси та Суми.

Нагадаємо, в Україні триває медична реформа. З 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Програма медичних гарантій приходить на заміну псевдобезкоштовній медицині. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, щоб отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків – укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

Проект USAID «Підтримка медичної реформи» допомагає побудові прозорої, підзвітної та ефективної системи охорони здоров’я, яка відповідатиме потребам українців у сфері медицини. У співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Національної службою здоров’я та громадянським суспільством, проект сприяє просуванню реформ у медицині, протидії широко розповсюдженій корупції, а також підвищенню прозорості системи охорони здоров’я, що має зробити якісні медичні послуги доступними для українців. До завдань проекту належать вдосконалення систем управління у секторі охорони здоров’я, впровадження нових механізмів фінансування медицини, зміцнення її кадрового забезпечення, підвищення рівня прозорості та підзвітності системи охорони здоров’я та її реагування на потреби громадян, а також поліпшення системи надання медичних послуг на всіх рівнях. Проект реалізується протягом травня 2018 року – червня 2023 року.

Читати російською.