Севастополь збереже особливий статус до деокупації Криму – Кориневич

15 Січня 2020, 19:55

У доопрацьованому проекті закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади місто Севастополь згадується як окрема адміністративно-територіальна одиниця України. Відповідна правка була внесена за зверненням постпреда президента України в АР Крим.

Про це повідомив постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич, передає сайт IPC-Генічеськ.

«Незгадування м. Севастополь у Конституції України може призвести до пропагандистських тверджень держави-окупанта про те, що Україна «відмовилася» або «забула» про Севастополь. Ми залишаємося на позиції, що жодне місто України не повинно мати спеціального статусу. Але допоки АР Крим та м. Севастополь є тимчасово окупованими територіями і обидві згадуються у резолюціях міжнародних організацій, і допоки статус Криму на рівні Конституції не змінено, видається за доцільне, з метою дотримання сталості позиції України на міжнародній арені, залишити м. Севастополь як окрему адміністративно-територіальну одиницю у Конституції України», – додав він.

Нагадаємо:

  • 13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.
  •  Про особливий статус Донбасу в ньому не йдеться. Законопроєктом пропонується змінити окремі положення Конституції щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. На відміну від чинної редакції Конституції у новій редакції не буде закріплений перелік конкретних назв усіх областей країни. При цьому спеціальний статус передбачається залишити лише для міста Києва, як столиці України. Севастополь вже не матиме такого статусу.

Читати російською.