Плохушко сподівається, що в перспективному плані передбачать окрему ОТГ на Арабатці (відео)

25 Січня 2020, 16:27

Віктор Плохушко

Створення окремої об’єднаної територіальної громади на Арабатскій Стрілці можуть передбачити у перспективному плані, який наразі формує Херсонська облдержадміністрація.

Таке сподівання висловив на пресконференції у медіа-центрі Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко, повідомляє сайт ІРС-Генічеськ.

“ХОДА ще будуть розглядати якісь інші варіанти. Ми маємо надію, що ситуацію буде змінено. Хочу, щоб Юрій Веніамінович побачив і почув, наскільки населення має бажання створити ОТГ і в рамках яких громад, наскільки населення обізнане щодо створення громад”, – зауважив сільський голова щодо очікувань від запланованої зустрічі з очільником ХОДА.

Він розповів, що під час нещодавних консультацій про створення перспективних планів, і низка фахівців, і представників Кабміну зійшлися на думці про можливу недоцільність формування на території Генічеського району лише однієї об’єднаної територіальної громади.

“Генічеський район з площею більш, ніж три тисячі квадратних кілометрів, 68 населених пунктів, з яких 16 населених пунктів по доступності до центру громади відповідають методиці Кабміну, а 52 – не відповідають. 12 населених пунктів мають відстань до центру громади більш, ніж 50 кілометрів. Створення цієї громади ніяк не передбачає покращення послуг і життя мешканців цієї громади”, – зазначив Віктор Плохушко.

Як повідомлялося, облдержадміністрації у двотижневий термін повинні внести на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції про приведення перспективних планів формування територій громад у відповідність до постанови уряду про нову методику.

17 січня в Мінрегіоні відбулися консультації щодо створення перспективних планів формування територій громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

У прийнятому в листопаді минулого року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ.

20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації і затверджуватиме уряд. Тобто процедура створення перспективних планів більше не передбачатиме етапу схвалення цих документів обласними радами.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

У січні поточного року від ХОДА прийшов лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади в зазначеному форматі не передбачено.

Читати російською.