Переселенець переконаний, що втрата спеціального статусу для Севастополя вплине на деокупацію Криму (відео)

27 Січня 2020, 21:49

фото: Крим.Реалії

На думку в минулому активіста “Євромайдан-Севастополь”, заступника голови громадської організації «Переселенець-СОС» Олексія Кисельова, втрата закріпленого в українському законодавстві спеціального статусу Севастополя може негативно вплинути на процес повернення Криму під український контроль.

Про це переселенець розповів на завершення пресконференції в медіа-центрі, присвяченій будівництву житла для ВПО в Генічеську, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

“У 14-му році від нього відмовилися. І ми бачимо, що його ніхто не збирається повертати. На моє переконання, якщо ми через сто років ми повернемо Крим, то Севастополь ми не повернемо і через 500. Україна ніколи не отримає Севастополь назад. Ми можемо ще якось на мирних умовах говорити про Крим, якщо питання Севастополя буде назавжди закрите”, – зазначив Олексій Кисельов.

Представник громадської організації вимушених переселенців також наголосив на недостатній представленості переселенців із Севастополя в українських органах влади. Він звернув увагу і на те, що Севастополь не згадується і в назві “представництва президента в АРК”.

“Для відстоювання того чи іншого регіону, повинні бути люди, які цим займатимуться. Україна зрадила, здала це місто. І ми бачимо, що жодного севастопольця, хоча серед переселенців їх достатньо, ніде не враховується, в органах управління влади всіх рівнів”, – додав він.

Як повідомлялося, 13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади. Про особливий статус Донбасу в ньому не йде. Законопроектом пропонується змінити окремі положення Конституції щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується ввести такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: суспільство, округ, область, Автономна Республіка Крим. На відміну від чинної Конституції в новій редакції не буде закріплений перелік конкретних назв всіх областей країни. При цьому спеціальний статус передбачається залишити тільки для Києва, як столиці України. Севастополь вже не буде такого статусу.

На початку 2020 року в Представництві президента України в Криму заявили, що внесли поправку до законопроекту, щоб Севастополь зберіг спеціальний статус.

У січні нинішнього року президент України Володимир Зеленський вирішив відкликати поданий ним раніше законопроект №2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» і направити його на доопрацювання.

Читати російською.