Обласним адміністраціям дали два тижні на доопрацювання перспективних планів (відео)

25 Січня 2020, 14:18

Облдержадміністрації у двотижневий термін повинні внести на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції про приведення перспективних планів формування територій громад у відповідність до постанови уряду про нову методику.

Про це йдеться у постанові Кабміну «Про внесення змін до Методики формування спроможних територіальних громад», затвердженій урядом 24 січня, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

У постанові встановлюються чіткі критерії, завдяки яким громади зможуть «оцінити» власну спроможність: людський потенціал, фінансові та майнові ресурси. Ці критерії дадуть змогу надавати якісні послуги жителям вирішувати накопичені проблеми, розвивати місцеву економіку.

Зокрема, змінами встановлено, що методика визначає порядок розроблення перспективного плану та умови формування проєктних спроможних територіальних громад;  передбачено, що формування спроможних територіальних громад здійснюється з урахуванням рівня їх спроможності, оптимальних мереж соціальної інфраструктури та доступності публічних послуг у відповідних сферах; визначено чітку послідовність формування спроможних територіальних громад; встановлено критерії оцінки рівня спроможності територіальних громад та необхідність врахування такої оцінки при розробленні перспективних планів (внесенні змін до перспективних планів); приведені відповідні положення методики до стандарту доступності публічних сервісів та послуг, визначених програмою діяльності Уряду та Законом України від 5 грудня 2019 р. № 348-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

https://www.facebook.com/MinregionUkraine/videos/136327327408976/

Як повідомлялося, 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом і без обов’язкової участі обласних рад.

17 січня в Мінрегіоні відбулися консультації зі створення перспективних планів формування територій громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

Свою об’єднану територіальну громаду вже декілька років намагаються створити на Арабатській Стрілці Генічеського району Херсонщини, де досі немає жодної ОТГ.

Читати російською.