Новий перспективний план: Скільки ОТГ буде в Генічеському районі? (відео)

22 Січня 2020, 18:23

Віктор Плохушко

Херсонська обласна державна адміністрація розробляє новий перспективний план формування територій громад, за яким для Генічеського району можуть не застосовувати формулу “один район – одна громада”. Чи вносити створення окремої ОТГ на Арабатській Стрілці до нового перспективного плану очільник ХОДА вирішить після особистого відвідування Арабатки.

Про це сайту ІРС-Генічеськ розповів Щасливцевська сільський голова Віктор Плохушко.

Він зазначив, що брав участь у нещодавніх консультаціях зі створення перспективних планів в Мінрегіоні. Саме там очільник ХОДА Юрій Гусєв, за словами Плохушка, висловив переконання, що створення окремої ОТГ на Арабатській Стрілці може загрожувати національній безпеці, але пообіцяв приїхати особисто на Арабатку для з’ясування ситуації.

“Були пропозиції від місцевого самоврядування, асоціацій, все ж таки переглянути варіант “одна громада-один район”. Так вважаю, в Генічеському районі буде створено мінімум три ОТГ”, – зазначив Плохушко.

Як повідомлялося, 17 січня в Мінрегіоні відбулися консультації щодо створення перспективних планів формування територій громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

«Перспективні плани, які зараз доопрацьовують облдержадміністрації, ляжуть в основу майбутнього адміністративно-територіального устрою. Добровільний етап формування громад завершується, і наближається час, коли треба буде приймати остаточні рішення і в ОДА, і в уряді. І у цих рішеннях не повинно бути несподіванок для громад. Отже не нехтуйте додатковими консультаціями і дискусіям на місцях», – звернувся до представників ОДА заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

У прийнятому в листопаді минулого року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

У січні поточного року від ХОДА прийшов лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади в зазначеному форматі не передбачено.

Нагадаємо:

20 грудня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає, зокрема, що об’єднання громад в подальшому буде відбуватися виключно за перспективним планом.

Також в законі йдеться, що перспективні плани розробляють обласні державні адміністрації та затверджує уряд. Тобто процедура створення перспективних планів більше не буде передбачати етапу схвалення цих документів обласними радами.

За даними Мінрегіону, затвердженими урядом перспективними планами формування територій громад покрито вже 90,3% території країни.

Читати російською.