Народний депутат Володимир Іванов висловився за одну ОТГ в Генічеському районі (відео)

01 Лютого 2020, 10:00

на зустріч з місцевими мешканцями Арабатської Стрілки, фото: IPC-Генічеськ

Народний депутат України від 185-го округу Херсонщини Володимир Іванов висловився на підтримку об’єднання громад в Генічеському районі за формулою «один район – одна громада».

Таку позиції народний обранець висловив на зустрічі з мешканцями Арабатської Стрілки, присвяченій створенню Стрілківської ОТГ, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

«У мене є своя думка, є думка губернатора, а є закон, і ми повинні виконувати цей закон. В грудні місця ми в Верховній раді прийняли закон, який вирішує питання і завершує реформу децентралізації. За цим законом рішення приймає уряд. Я був на нараді тиждень тому, коли презентували перспективний план, і я бачив, як відреагував Мінрегіон на побажання вашого голови, що ми хочемо створити одну громаду. Вони категорично були проти. І в них були аргументи, тому якщо ви розраховуєте на те, шо губернатор чи я можемо вплинути на це державницьке рішення, це помилково. Ми можемо давати свої рекомендації, але рішення приймає Мінрегіон і Кабмін», – розповів Володимир Іванов.

Почувши несхвальні вигуки від місцевих мешканців, нардеп став обіцяти бюджетні субвенції та залучення інвестицій.

на зустріч з місцевими мешканцями Арабатської Стрілки, фото: IPC-Генічеськ

«Пропоную налагодити подальшу співпрацю так: коли буде сформована громада на базі району, я буду кожен місяць, як я приїжджаю, сюди в район, і будемо з вами співпрацювати, будемо добиватися того, щоб сюди заходили субвенції, інвестиції, будемо разом розвивати наше одне ОТГ», – зауважив він.

Однак зі сторони тих, хто зібрався, почулося у відповідь: «Не треба нам такого!», «Рубль обіцяєте, а копійку дасте!». А один з мешканців Арабатки, взявши слово після нардепа, порівняв Генічеськ з лінивим сусідом.

на зустріч з місцевими мешканцями Арабатської Стрілки, фото: IPC-Генічеськ

Як повідомлялося, 30 січня відбулася зустріч мешканців Арабатської Стрілки з головою обласної держадміністрації Юрієм Гусєвим, яку також відвідав і народний депутат від 185-го округу Херсонщини Володимир Іванов. Вони вислухали думки мешканців Арабатської Стрілки та пообіцяли розповісти урядовцям про бажання місцевих жителів створити ОТГ, окрему від інших населених пунктів Генічеського району.

Раніше у Мінрегіоні рекомендували, що обласні адміністрації повинні провести консультації на територіях, де є дискусія щодо варіантів майбутніх конфігурації громад.

“Усі обладміністрації мають провести консультації на територіях, де є дискусія щодо варіантів майбутніх конфігурації громад. В результаті маємо вийти на якісні плани, які після затвердження в уряді стануть основою майбутнього адміністративно-територіального устрою», – наголошував заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Облдержадміністрації повинні внести на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції про приведення перспективних планів формування територій громад у відповідність до постанови уряду про нову методику.

на зустріч з місцевими мешканцями Арабатської Стрілки, фото: IPC-Генічеськ

17 січня в Мінрегіоні відбулися консультації щодо створення перспективних планів формування територій громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

У прийнятому в листопаді минулого року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ. Однак 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації і затверджуватиме уряд. Тобто процедура створення перспективних планів більше не передбачає етапу схвалення цих документів обласними радами.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

У січні поточного року від ХОДА надійшов черговий лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади не передбачено.

Читати російською.