На Херсонщині планують збудувати ще три десятка амбулаторій

28 Січня 2020, 08:07

Фото ХОДА

На карті Херсонської області може з’явитися ще 31 нова амбулаторія загальної практики сімейної медицини. До ХОДА надійшли підтвердження від органів місцевої влади в необхідності будівництва амбулаторій у 20 населених пунктах.

Про це повідомив заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир, передає сайт IPC-Генічеськ.

“В минулому році, під час реалізації проектів будівництва комунальних закладів охорони здоров’я, було освоєно 63,83 млн грн з передбачених 187,11 млн грн. За цей час роботи у повному обсязі виконано на 4 амбулаторіях: Токарівській Білозерського району, Рубанівській Великолепетиського району, Козацькій та Ольгівській Бериславського району. Будівництво Зеленопідської та Магдалинівської амбулаторій буде завершено до кінця січня”, – зазначив він.

Також у першому кварталі 2020 року планується завершення робіт по 7 амбулаторіям: Роздольненській амбулаторії Каланчацького району, Агайманській Іванівського району, Новомиколаївській Скадовського району, Новозбур’ївській та Старозбур’ївській Голопристанського району, Білозерській та Чорнобаївській Білозерського району. Крім того, в області планується будівництво ще 31 амбулаторії.

Як повідомлялося, у січні стартував спільний регіональний тур Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та МОЗ України областями України. Тур присвячений підготовці закладів спеціалізованої медичної допомоги до другої хвилі трансформації системи охорони здоров’я.

Нагадаємо, в Україні триває медична реформа. З 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Програма медичних гарантій приходить на заміну псевдобезкоштовній медицині. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, щоб отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків – укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

Читати російською.