На Херсонщині хочуть вивести рибну галузь «з тіні»

28 Січня 2020, 19:58

Фото МЗС

Херсонщину хочуть зробити базовим регіоном рибного господарства. Для того вже розробили обласну програму на 2020 – 2022 роки, проєкт якої планується винести на розгляд обласної ради.

Про це повідомили в Херсонській обласній державній адміністрації, передає сайт IPC-Генічеськ.

За інформацією радника голови облдержадміністрації Євгена Алхімова, програмою передбачається залучення коштів з державного бюджету (близько 11 млн грн) на оновлення рибопромислового флоту та коштів обласного бюджету (майже 3 млн грн) – на проведення інвентаризації та бонітування водойм області. Планується обстеження водних об’єктів на предмет визначення їх фактичних характеристик, реального технічного стану гідротехнічних споруд та можливості їх використання для потреб риборозведення.

«Особливість програми в тому, що до цього часу бонітування цих водойм не проводилось, не визначались їх можливості, стан. Тобто для того, щоб розуміти, в якому стані наше рибне господарство, необхідно провести інвентаризацію», – зазначив Євген Алхімов.

Мета програми полягає у забезпеченні сталого розвитку рибного господарства, збереженні та збільшенні запасів промислових видів риб, впровадженні комплексних заходів з підвищення продуктивності водойм та виведення рибної галузі «з тіні».
За результатами виконання програми очікується: доведення рівня споживання рибної продукції до 15 кг на рік на душу населення в області; збільшення обсягів добування (вилову) водних біоресурсів; забезпечення продовольчої безпеки області та держави в цілому, створення додаткових робочих місць; підвищення конкурентоспроможності вітчизняної рибної продукції; зниження рівня ННН-рибальства; зниження корупційних ризиків у галузі рибного господарства.

Як повідомлялося, на початку листопада минулого року стався масовий мор риби в Дніпро-Бузькому лимані в акваторії кар’єру Херсонського морського торговельного порту поблизу села Рибальче. За позицією ХОДА, яка була оприлюднена у січні поточного року, масовий мор риби стався виключно через природні фактори, інші версії інциденту не розглядаються.

Читати російською.