Мор риби у Дніпро-Бузькому лимані на Херсонщині стався з природних причин – ОДА

06 Січня 2020, 17:09

Фото Нацполіція

Масовий мор риби в Дніпро-Бузькому лимані в акваторії кар’єру Херсонського морського торговельного порту поблизу села Рибальче на початку листопада минулого року стався виключно через природні фактори, інші версії інциденту не розглядаються.

Про це кореспондентам сайту IPC-Херсон розповів заступник голови Херсонської облдержадміністрації Вадим Чабан.

За його словами, вплив антропогенного фактора на масову загибель водних ресурсів в Херсонській області повністю виключено.

«Вчені, разом з представниками ДСНС в середині листопада провели аналіз ситуації з мором риби в районі села Рибальче Голопристанського району. Були відібрані проби води та ґрунту, а також проведене дослідження дна за допомогою аквалангістів. Дослідження проводились на предмет фізичної діяльності людини, що могла спричинити задуху риби. Таких фактів не виявлено. Комісія прийшла до висновку, що причиною смерті риби стала відсутність кисню у воді. У свою чергу до цього призвело збільшення кількості аміаку та сірководню в мулі на дні з природних причин», – сказав Чабан.

Нагадаємо:

  • Голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв доручив знайти винних у масовому морі риби, який стався 3 листопада 2019 року в річці Дніпрі в акваторії піщаного кар’єру Херсонського морського торговельного порту у Голопристанському районі. За попередніми підрахунками загинули 1 млн 932 тис рибин. Збитки склали близько 582 млн грн.
  •  Водолази обстежили дно водойми, де на початку листопада загинули близько 2 млн особин рибин.