«Містечко для переселенців» у Генічеську: проєкт є, коштів поки що немає

28 Січня 2020, 22:45

місто Генічеськ, іллюстраційне фото

На околиці курортного міста Генічеськ Херсонської області, що межує з окупованим Росією Кримом, планують звести житловий масив для переселенців. Кому і на яких умовах роздаватимуть житло, у разі, якщо його все ж таки збудують, звідки фінансуватимуть амбітний проект та як реагує на таку ініціативу місцеве населення і самі переселенці, з’ясовував IPC-Генічеськ.

«Житло розбрату»

На початку січня в Херсонській обласній державній адміністрації, при розгляді питання «забезпечення житлом мешканців Криму та переселенців», розповіли про наміри збудувати житлове містечко у близькому до адмінкордону з Кримом Генічеську. Заступник голови ХОДА Сергій Козир презентував відео, в якому йшлося, про вільну від забудову ділянку, площею 4,5 гектари, де планують звести шість чотирьохповерхових будинків.

Примітно, як на новини про будівництво житла для переселенців реагували у соціальних мережах. Коментарі у соціальних мережах не є вимірюванням настроїв у суспільстві, та все ж таки ці спостереження можуть проілюструвати позиції деяких місцевих жителів стосовно цього питання.

Наприклад, активно обговорювалися ці новини у пабліках «Генический район + Арабатская Стрелка UA», «Правда життя Генічеського району та м. Генічеська – кажи так як є!!!». Деякі користувачі Фейсбуку обурювалися, що житло необхідно надавати не тільки переселенцям, але й медикам, вчителям, ветеранам АТО/ООС.

«Для учасників АТО хоч щось роблять?», «Скільки розкрадуть бюджетні організації, як завжди», «А для медиків, молодих родин не треба житло?», – писали користувачі соціальної мережі.

Однак виявилося, що вільної ділянки такої площі у місті немає. Натомість є один гектар, де міська рада передбачала в майбутньому будівництво не шести, а чотирьох будинків, за рахунок державних коштів або із залученням інвесторів. Планували передбачити житло і для пільгових категорій громадян. Детальне планування розробили, громадські слухання триватимуть до 8 лютого.

«Рішення прийнято в 2017 році. Наразі проєкт проходить громадські слухання. Мета цього проєкту – забезпечити житлом окремі групи населення, які є на черзі та обліковуються виконавчим комітетом. Фінансування передбачалось за рахунок інвесторів як приватних, так і особі держави з використанням програми «власний дім» та інших державних програм, включаючи будівництво соціального житла та забезпечення лікарів, вчителів житлом», – зауважив Олександр Тулупов.

Мер Генічеська переконаний, що у містечку для переселенців, будівництво якого анонсувала ХОДА, мають жити не тільки внутрішньо переміщені особи, але і ті, хто давно стоїть на черзі для отримання житла, лікарі, вчителі тощо. Свої пропозиції розширити перелік категорій населення, яким буде надано право оселитися в містечку та включити туди учасників АТО/ООС, вчителів, лікарів та інших осіб, які потребують вирішення питання житла, міський голова передав до ХОДА.

«Містечко для переселенців – це буде гарний проєкт, але чи будуть там передбачатися квартири для наших лікарів, програма має працювати не тільки для тих людей, які переміщені. Держава має прислухатися і до депутатів міської ради, членів виконкому. Є учасники АТО, ВПО, вчителі, лікарі, соціальні групи населення. Тобто у нас не дуже багато людей, які стоять на черзі. І ми можемо реалізувати цей проєкт разом», – наголосив мер Генічеська.

Не поділяють ідеї розподіляти анонсоване житло для ВПО іншим категоріям громадян у громадській організації вимушених переселенців з Криму і Донбасу «Переселенець-СОС».

Голова організації Володимир Вишневецький висловив своє занепокоєння щодо прозорості та порядку виділення квартир та обурився, що квартири, які мають, на його думку, передати, ВПО, можуть роздати вчителям та лікарям, яких мають забезпечувати житлом за іншими програмами.

«Житло, яке передбачається побудувати і ввести в експлуатацію, – це житло для переселенців. Для людей, які втратили своє житло. Миттєво виникає купа охочих можновладців приєднатися до цього проекту і внести свою частку в дерибан. Йдеться про те, що ці кошти, якщо вони будуть виділені, цільовим чином йдуть на компенсацію втраченого житла переселенцям, не вчителям, не медикам. Я поважаю їхню працю, але це програма іншого роду. Потрібно не протиставляти одну категорію людей іншій, яка і так вже постраждала через переїзд з окупованих та анексованих територій. Будівництво житла для переселенців в місті Генічеську – це маленька дещиця того, що має робити держава для своїх громадян, які в результаті бездіяльності, бездумної діяльності державних діячів втратили своє житло. Це компенсація втраченого», – переконаний громадський активіст.

Для переселенців і не тільки

Все ж таки до проекту створення житлового містечка у місті Генічеськ були внесені деякі зміни.

«Було вирішено розширити список громадян, яких ми можемо забезпечити житлом. До нього увійшли мешканці АР Крим та внутрішньо переміщені особи, учасники АТО, інші пільгові категорії громадян (вчителі, лікарі, працівники соціальної сфери). Будівництво планується проводити за рахунок різних джерел фінансування із застосуванням державних та місцевих програм. Ціна не повинна перевищувати встановлену Мінрегіонбудом опосередковану вартість у Херсонській області – 10781 грн за 1 м2», – повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці заступник голови ХОДА Сергій Козир.

Згодом  він проінформував, що таке ж містечко планують звести і в місті Каховка, зараз підшукують вільні ділянки.

Однак належного фінансування для запуску будівництва поки що немає.

Володимир Вишневецький показує ділянку на околиці Генічеська, де можуть збудувати новий житловий масив

«Ми визначили одразу декілька можливих джерел фінансування для нашого проєкту. В державному бюджеті на 2020 рік передбачено видатки за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проекту «Житло для внутрішньо переміщених осіб» у сумі 485,0 млн грн. Проте на сьогодні не затверджений порядок формування та розподілу вказаної субвенції. Надання пільгових кредитів в рамках обласної програми «Власний дім». Співфінансування за рахунок коштів вільних залишків, які склалися на рахунках відповідних місцевих бюджетів. До Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України направлено лист щодо сприяння у державній підтримці будівництва в області житлового містечка для внутрішньо переміщених осіб», – зазначив Сергій Козир.

У районній організації переселенців вже запевнили, що контролюватимуть розподіл квартир у майбутньому житловому масиві, якщо його все ж таки зведуть. IPC-Генічеськ також продовжує спостерігати за питанням анонсованого будівництва житла для переселенців (і не тільки) на Херсонщині.

Читати російською.