ХОДА не схвалила створення ОТГ на Арабатській Стрілці

18 Січня 2020, 01:19

У Херсонській облдержадміністрації не підтримали ініціативу створення об’єднаної територіальної громади на Арабатській Стрілці в Генічеському районі.

Про це кореспонденту сайту IPC-Генічеськ повідомив Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко.

Обласна адміністрація, за його словами, надала відповідь, що рішення про об’єднання громад Стрілківської та Щасливцевської сільських рад не відповідає затвердженому обласною радою перспективному плану.

“Не те, щоб законам не відповідає, а перспективному плану! Хоча нам казали, що перспективний план – не догма!”, – прокоментував сільський голова.

Однак відступати від своїх прагнень на Арабатській Стрілці поки що не збираються. Віктор Плохушко запевнив, що продовжить обговорювати це питання у Києві і намагатиметься через Кабмін внести зміни до перспективного плану.

Як повідомлялося, 15 листопада депутати Херсонської обласної ради VII скликання ухвалили оновлений перспективний план формування територій громад, згідно якого у межах Генічеського району планують створити одну об’єднану територіальну громаду.

У листопаді минулого року до Херсонської державної обласної адміністрації вже вдруге був поданий пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генічеська Гірка та Приозерне з громадою села Стрілкове в Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, у якій не було чіткої позиції щодо відповідності до Конституції та законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

«Пропонуємо опрацювати та схвалити нову редакцію проекту рішення про добровільне об’єднання територіальних громад чи розглянути інший варіант добровільного об’єднання громад», – зазначили у листі від ХОДА. У грудні у Щасливцевській сільській раді знову підготували черговий лист до обласної адміністрації і продовжували очікувати на висновок про відповідність Конституції та законам рішення про об’єднання.

Нагадаємо, 18 грудня президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей» № 348-ІХ, який український парламент ухвалив 5 грудня 2019 року.

Підписаний закон доповнює перелік умов добровільного об’єднання територіальних громад вимогою щодо здійснення цього процесу відповідно до перспективних планів формування територій громад АР Крим, областей. Згідно з документом, перспективні плани формування територій громад АР Крим, областей затверджує Кабінет Міністрів України за поданням Ради міністрів АР Крим, відповідної обласної державної адміністрації.

Читати російською.