Гусєв та Іванов пообіцяли розказати уряду про бажання людей створити окрему ОТГ на Арабатській Стрілці

30 Січня 2020, 21:17

Фото Нацполіція

Поспілкуватися з мешканцями Арабатської Стрілки про ініціативу створення ОТГ приїхали очільник обласної держадміністрації Юрій Гусєв та народний депутат від 185-го округу Херсонщини Володимир Іванов. Вони пообіцяли розповісти урядовцям про бажання місцевих жителів створити окрему від інших населених пунктів Генічеського району громаду на Арабатці, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.“Я передам результати сьогоднішньої нашої зустрічі. Саме уряд схвалить перспективний план, за яким буде завершуватися реформа децентралізації. Я в понеділок ще раз підійму це питання. Але скоріше за все, це не моє рішення, і не рішення обласної ради, в Генічеському районі буде один район одна громада”, – зауважив Юрій Гусєв.

Останнє речення присутні, яких за даними Щасливцевської сільради, яка проводила реєстрацію учасників зустрічі, зібралося близько півтори тисячі осіб, зустріли несхвальними вигуками. “Ганьба!” – викрикували місцеві жителі.

“Я знав, що ви від мене будете чекати, що я за об’єднану територіальну громаду на Арабатці. Я знав це, але я не хочу вас обманювати. Я кажу правду, яку вам, можливо, не хочеться чути”, – відповів посадовець.

Подібну позицію зайняв і присутній на зустрічі народний депутат від 185-го округу Херсонщини Володимир Іванов.

Раніше у Мінрегіоні рекомендували, що обласні адміністрації повинні провести консультації на територіях, де є дискусія щодо варіантів майбутніх конфігурації громад.

“Усі обладміністрації мають провести консультації на територіях, де є дискусія щодо варіантів майбутніх конфігурації громад. В результаті маємо вийти на якісні плани, які після затвердження в уряді стануть основою майбутнього адміністративно-територіального устрою», – наголошував заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Як повідомлялося, облдержадміністрації у двотижневий термін повинні внести на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції про приведення перспективних планів формування територій громад у відповідність до постанови уряду про нову методику.

17 січня в Мінрегіоні відбулися консультації щодо створення перспективних планів формування територій громад Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

У прийнятому в листопаді минулого року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ. Однак 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації і затверджуватиме уряд. Тобто процедура створення перспективних планів більше не передбачає етапу схвалення цих документів обласними радами.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

У січні поточного року від ХОДА надійшов черговий лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади “в зазначеному форматі не передбачено”.

Читати російською.