У “містечку для переселенців” повинні жити ВПО, а не медики і лікарі, – громадський активіст (відео)

27 Січня 2020, 08:05

представники ГО "Переселенець-СОС"

Керівництво Генічеської районної громадської організації вимушених переселенців з Криму і Донбасу «Переселенець-СОС» наполягає, що в містечку для переселенців в Генічеську, будівництво якого анонсували в ХОДА, повинні жити саме ВПО, а не інші категорії громадян.

Таку думку сайту IPC-Генічеськ висловив голова громадської організації «Переселенець-СОС» Володимир Вишневецький.
«Будівництво житла для переселенців в місті Генічеську – це маленька дещиця того, що має робити держава для своїх громадян, які в результаті бездіяльності, бездумної діяльності державних діячів втратили своє житло. Це компенсація втраченого», – акцентував він.
Вишневецький висловив побоювання стосовно непрозорості процесу заселення майбутнього містечка, в якому житло можуть надати не самим переселенцям, а іншим категоріям громадян.

«Житло, яке передбачається побудувати і ввести в експлуатацію, – це житло для переселенців. Для людей, які втратили своє житло. Миттєво виникає купа охочих можновладців приєднатися до цього проекту і внести свою частку в дерибан. Йдеться про те, що ці кошти, якщо вони будуть виділені, цільовим чином йдуть на компенсацію втраченого житла переселенцям, не вчителям, не медикам. Я поважаю їхню працю, але це програма іншого роду. Потрібно не протиставляти одну категорію людей іншій, яка і так вже постраждала через переїзд з окупованих та анексованих територій», – аргументував свою позицію очільник громадської організації« Переселенець-СОС».
Як повідомлялося, за інформацією місцевої влади, в місті немає вільного від забудови земельної ділянки площею 4,5 га, але є детальне планування ділянки під будівництво площею 1 га.

Мер Генічеська Олександр Тулупов переконаний, що у містечку для переселенців мають жити не тільки внутрішньо переміщені особи, але і ті, хто давно стоїть на черзі для отримання житла, лікарі, вчителі тощо.

Під час селекторної наради в ХОДА 13 січня заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир розповів, що в Генічеську планується побудувати містечко для переселенців, визначено вільну ділянку площею 4,5 га. На цій території передбачається звести шість чотириповерхових житлових будинків.
Згідно з інформацією міністерства соціальної політики, станом на 8 січня, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, в Україні зареєстровано 1433454 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та АР Крим.
Читати російською.