Генічеський митець хоче встановити пам’ятник Номану Челебіджихану в Новоолексіївці

29 Січня 2020, 23:05

Генічеський художник Володимир Шпак представив ідею встановлення пам’ятника Номану Челебіджихану в Новоолексіївці Херсонської області.

Про це він розповів на пресконференції в медіа-центрі, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

За його словами, історична постать Номана Челебіджихана значима для кримських татар, і пам’ятник йому,  на думку митця, має бути в селищі Новоолексіївка. Разом з тим у Генічеську він пропонує встановити монумент рибацького човна.

«Вітрила – це символ свободи, руху, майбутнього. Встановити такий монумент в металі на місці Леніна. А навколо пам’ятника зробити басейн у вигляді рози вітрів. На площі Свободи буде символ свободи, символ того, що тут було присутнє запорізьке козацтво, – це буде найсильніший символ для Генічеська», – переконаний Володимир Шпак.

Також художник закликав громадськість та представників влади до спільного обговорення: які символи мають бути представлені в публічному просторі Генічеська.

За інформацією місцевих меджлісів, Генічеський район Херсонської області – другий після Криму регіон за кількістю масових поселень кримських татар.

Номан Челебіджіхан – кримськотатарський політичний і державний діяч. Один з організаторів першого Курултаю, перший голова уряду проголошеної в 1917 році Кримської народної республіки, перший муфтій мусульман Криму, Литви, Польщі і Білорусі. Слова його вірша «Ant etkenmen!» («Я присягнув!») стали національним гімном кримських татар.

Читати російською.