Членам «Самооборони Криму», які викрали французького журналіста, повідомили про підозру

27 Січня 2020, 12:30

Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з Головним управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі повідомила про підозру учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму» за фактом незаконного позбавлення волі та перешкоджання законній діяльності журналіста Девіда Жофрійо (David Geoffrion) з французького Canal+, який здійснював відеозйомку незаконних дій «самооборонівців».

Про це повідомили в Прокуратурі Автономної Республіки Крим, передає сайт IPC-Генічеськ.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що двоє громадян України, будучи учасниками незаконного збройного формування «Самооборона Криму», у березні 2014 року, під час захоплення військової частини А2760 у м. Сімферополь, перешкоджали законній професійній діяльності оператора французького телеканалу «CANAL+», який здійснював відеозйомку незаконних дій «самооборонівців». Вказані особи застосовували до журналіста фізичну силу та погрожували застосуванням вогнепальної зброї. У подальшому, з метою остаточного припинення відеозйомки, «самооборонівці» незаконно позбавили волі та помістили оператора до транспортного засобу, де утримували проти його волі”, – йдеться у повідомленні прокуратури.

Також, раніше встановлено, що один з підозрюваних був командиром так званої роти вказаного незаконного збройного формування, інший – його заступником. У лютому 2014 року, під час захоплення адмінбудівлі Верховної Ради АР Крим, підозрювані керували діями так званої 1-ї роти «Самообороны Крыма».

У 2014 році вказані особи нагороджені представниками окупаційної влади медалями «За возвращение Крыма» та «За защиту Крыма».

Наразі підозрюваних оголошено в розшук, вживаються заходи для встановлення їхнього місцезнаходження.

Нагадаємо:

  • 13 березня 2014 року у Сімферополі «Самооборона Криму» під час нападу на військову частину ЗСУ влаштувала стрілянину і взяла в полон французького журналіста.
  • Так званий «прем’єр-міністр» Криму Сергій Аксенов заявив, що журналісти, які постраждали в Криму від дій «Самооборони Криму», самі спровокували проблемну ситуацію.
  • Зусиллями Центру журналістських розслідувань французький журналіст вийшов на свободу після викрадення учасниками «Самооборони Криму».

Читати російською.