18-ти річних юнаків не залучатимуть до строкової служби – міністр оборони

16 Січня 2020, 20:20

фото зі сторінки Андрія Загороднюка у Фейсбуці

Призивати на строкову службу 18-ти та 19-річних юнаків не будуть, за виключенням тих випадків, коли ті добровільно виявлять бажання вступити до лав Збройних Сил України.

Про це повідомив міністр оборони України Андрій Загороднюк, передає сайт IPC-Генічеськ.

“Під час весняного призову у квітні повістки отримають молоді люди від 20 років. Отже, ніхто примусово до 20 років залучатися до строкової служби не буде”, – уклав міністр у  роз’ясненнях щодо підписання президентом України Указу № 13/2020 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році».

“Вік призову з 18 років чітко прописаний у Законі і він ніколи не змінювався. І, власне, Указ Президента підписаний в межах існуючого закону. Ми розуміємо і враховуємо бажання молодих українців мати можливість пройти службу в такому віці, аби вже у 20 років планувати подальший життєвий шлях. Підтвердження цьому є звернення, які ми отримуємо”, – зазначив Загороднюк.

Також він акцентував, що громадськість буде залучено при обговоренні концепції реформи призову.

“Щодо реформи призову, про яку неодноразово заявляв – питання опрацьовується і над розробкою концепції реформи ведеться активна робота, яка потребує часу та змін в законодавстві. Ми обов’язково залучимо громадськість до обговорення та зробимо цей процес максимально відкритим”, – наголосив Андрій Загороднюк.

16 січня президент України Володимир Зеленський  підписав указ про військовий призов у 2020 році, згідно з яким планується призвати на строкову військову службу, починаючи з 18 років. Указ №13/2020 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році», опублікований на президентському сайті.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2015 року президент України Петро Порошенко заявив, що призов громадян до лав Збройних сил України буде збережено, а вік призовників буде підвищено з 18 до 20 років, при цьому призовники гарантовано не потраплятимуть до зони проведення Антитерористичної операції на сході України.
  • Згодом Порошенко щорічно до 2019 року включно підписував укази про призов на строкову військову службу осіб чоловічої статі, яким до дня відправки у військові частини виповнилося 20 років, але вони не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову.

Читати новину російською.