Зміни до Конституції від Зеленського та житловий «експеримент» для військових та переселенців

18 Грудня 2019, 13:51

світлина: investigator.org.ua

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 17 грудня 2019 року.

Центр журналістських розслідувань розбирався в президентському законопроекті змін до Конституції і його потенційному впливу на деокупацію Криму, а також у житловому «експерименті» під фінансову ялинку року від міністерства з питань ветеранів, ТОТ і внутрішньо переміщених осіб та Держмолодьжитло, що збурив ветеранів АТО і переселенців.

Президент вніс до Верховної Ради України проект закону про зміни до Конституції (щодо децентралізації влади). Статус АР Крим ніяким чином не змінюється. Однак із тексту Конституції пропонується повністю вилучити згадки про Севастополь.

Севастополь – окрема адміністративна одиниця, Севастополь не входить до складу АР Крим, тому про місто частенько забували у проектах законів. Хоча статус воно має особливий: наприклад, там не було виборів міського голови, обиралась міська рада та діяла державна адміністрація. Такий особливий порядок врядування був, звісно ж, пов’язаний із тим, що у Севастополі розміщувалась іноземна військово-морська база – Чорноморський флот РФ. Чому ж у процесі реформи децентралізації у Зеленського вирішили Севастополь “загубити” у тексті Конституції? Це технічна помилка чи цілком усвідомлений крок до позбавлення Севастополя особливого статусу, який, як думають багато українців, і допоміг Росії легко взяти місто під контроль. Ніхто із членів Конституційної комісії, яка, вочевидь, готувала проект, чи адміністрації президента публічних пояснень не дає. Немає їх і в пояснювальній записці до законопроекту.

Низка політиків, відомих експертів та громадських діячів поширила заяву “Про неприпустимість нових правових ризиків у справі деокупації Кримського півострову. Серед них – і Ганна Гопко, колишня голова комітету Верховної Ради у закордонних справах 8 скликання, яка нині представляє Мережу захисту національних інтересів «АНТС».

2 грудня Міністерство у справах ветеранів ТОТ та ВПО раптово повідомило, що з наступного дня, 3 грудня, розпочинається прийом заяв на отримання пільгових кредитів на придбання житла від учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб.

Заяви можна було подавати лише до 5 грудня, тобто, на це відводилось усього три дні. І лише п’ять днів було у тих, хто був у списках регіональних управлінь Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Чому така поспішність, яка викликає у ветеранів та переселенців сумніви у чесності відбору та нервозність через неможливість чисто фізично у 5 днів знайти квартиру для купівлі, знайти кошти для власного внеску, оформити договір, страховку і купу паперів?

Відповідь по-чиновницьки чесну дав ЦЖР заступник міністра: «Кінець року. Треба освоїти кошти».

Подробиці цього «експерименту», як кажуть у міністерстві, – у сюжеті Микити Панасенка.