Яременко пояснив, чому вирішили скасувати спецстатус Севастополя в законопроєкті про децентралізацію

17 Грудня 2019, 20:15

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко пояснив, що у президентському законопроєкті №2598 про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади місто Севастополь планують позбавити спеціального статусу, оскільки у ньому вже немає такої потреби, але це має бути зроблено вже після його деокупації.

Готель «Севастополь» у Севастополі Фото: Сергей Петров

Про це Яременко написав на своїй сторінці у Facebook.

«Окрім того, як особливий статус Севастополя міг, але не допоміг в ході російської операції з його і Криму окупації, є ще й питання природи чи причини існування цього статусу. Як на мене, то немає іншої причини окрім тієї, що це «город русской славы» (в історії воєн росіяни терпіли в та під Севастополем поразки від усіх, хто міг зайти аж так далеко, і історія слави військових поразок РФ ще не закінчилась), а власне – головна база чорноморського флоту РФ. Але в момент виходу РФ з договорів про базування в Криму ЧФРФ цей аргумент остаточно втратив для України будь-яке значення», – написав голова Комітету.

На його думку, будь-які інші аргументи, що стосуються економіки, адміністрування і управління містом «або відсутні, або вкрай непереконливі».

«Умовно переконливим є аргумент про недоцільність зміни статусу міста в період окупації. Однак з чим я можу погодитися, що в умовах окупації частини території України варто бути обачним. Будь-які рішення мають бути пояснені», – додав Яременко.

Зважаючи на зауваження експертів, він вважає, що «по суті питання статусу Севастополя в законопроекті №2598 має бути розглянуте».

«Переговоривши з головою профільного комітету (з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування – ред.) Андрієм Клочко, ми домовились при підготовці законопроекту до другого читання внести поправку в перехідні положення, яка визначить, що зміни статусу міста Севастополь відбудуться після його (міста Севастополь) деокупації», – наголосив Яременко.

Нагадаємо:

  • 13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.
  •  Про особливий статус Донбасу в ньому не йдеться. Законопроєктом пропонується змінити окремі положення Конституції щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. На відміну від чинної редакції Конституції у новій редакції не буде закріплений перелік конкретних назв усіх областей країни. При цьому спеціальний статус передбачається залишити лише для міста Києва, як столиці України. Севастополь вже не матиме такого статусу.