Як вирішити пенсійну проблему для громадян України з ТОТ Сходу і Криму

05 Грудня 2019, 14:04

Фото ДПСУ

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 3 грудня 2019 року:

У Верховній Раді зареєстрований законопроект 2083-д про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсії, який має зняти багато болючих проблем і сприяти реінтеграції жителів непідконтрольних територій.

Наразі пенсіонери з ОРДЛО, АРК і Севастополя можуть розраховувати на свою пенсію лише у разі отримання довідки внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Оскільки не всі можуть і хочуть виїхати із окупованих територій і стати переселенцем, правила породили так званий пенсійний туризм: із окупованого Донбасу літні і вже не здорові люди змушені щомісяця їздити за пенсією.

Ситуація породила купу шахрайських і корупційних схем. І людських трагедій. Детально – в сюжеті Єлизавети Стрий.

Те, що громадяни з різних окупованих територій – Криму і ОРДЛО – не будуть урівнені управах новим законом, вже очевидно. Бо пенсіонер з Горлівки зможе отримати пенсію без довідки переселенця, а пенсіонер із Бахчисараю – ні. Бо, не маючи статусу переселенця, він є обмеженим у правах іншим законом – про ВЕЗ Крим, який наділив кримчан статусом нерезидента.

Але є ще немало моментів, на які варто звернути увагу нардепам і платникам податків. Заборгованість Пенсійного фонду, за інформацією його очільника,  – 86 мільярдів гривень.

У пояснювальній записці до законопроекту, авторами якого є депутати з різних таборів – від Наталі Королевської, Юлії Тимошенко, до цілого ряду Слуг народу – у розділі “Фінансово-економічне обґрунтування” говориться: «реалізація проекту акта не впливатиме на зміну показників бюджету, адже незалежно від можливості отримати пенсій, вона має бути нарахована всім пенсіонерам, а витрати на її виплату передбачені в бюджеті Пенсійного фонду України”.

Законопроект аналізують і дискутують з приводу його впливу на ситуацію з деокупацією ТОТ економічний експерт Фонду Майдан закордонних справ Юрій Смєлянський та юристка ГО «Донбас СОС» Олена Глушко.