Вибухи та стрілянина у Генічеську, – як проводили спеціальні навчання (фото, відео)

05 Грудня 2019, 18:55

Захоплення заручників у будівлі районного суду, спроби штурму відділу поліції та прокуратури, масові заворушення. Дії правоохоронців у таких екстремальних умовах відпрацьовували в місті Генічеськ Херсонської області у четвер, 5 грудня, передає сайт IPC-Генічеськ.

«На території міста Генічеськ проводяться тактико-спеціальні навчання з відпрацюванням особовим складом різних ситуацій та дій в екстремальних умовах. Такі навчання заплановані на території всієї області», – зазначила в інтерв’ю сайту IPC-Генічеськ начальниця відділу комунікації  Головного управління Національної поліції в Херсонській області Тетяна Пшонь.

За однією з легенд, у Генічеському районному суді було захоплено 12 заручників. Після перемовин їх обміняли на начальника територіального підрозділу поліції. Злочинці зі зброєю, гранатами та заручником пересувалися на легковій автівці по місту. Однак правоохоронці реалізували операцію «Перехоплення», перекривши дороги в центрі міста. Затримання здійснював спеціальний підрозділ КОРД (корпус раптової оперативної дії).

Тетяна Пшонь

 

«Це все несправжнє було, навчальні патрони, світло-шумові гранати», – пояснила речниця управління Нацполіції «стрілянину» в центрі міста.

За іншої легендою, група мітингувальників ходила по переходу, тим самим перекривши рух транспорту. Із плакатом «Свавілля прокуратури нас вбиває» вони вимагали відставки прокурора. Потім вчинили спробу штурму будівлі місцевої прокуратури.

Присутні застосовували піротехніку, палили покришки. Загоряння погасили пожежники, а правоохоронці розібралися з умовними порушниками правопорядку.

Окрему ситуацію відпрацювали і біля Генічеського відділу поліції.

Молодь, що зібралася, вимагала відпустити своїх «побратимів» і також вдавалася до спроб штурмувати будівлю. Керівництво відділу виходило на переговори, щоб заспокоїти тих, хто зібрався.

Для реагування на кожну з ситуацій у поліції були створені оперативні штаби. За тим, що відбувалося правоохоронці спостерігали завдяки квадрокоптеру.

За інформацією правоохоронців, під час навчань були опрацьовані захоплення заручників у приміщенні суду, обмін заручників, масові заворушення під час сутички футбольних вболівальників двох команд, розмежування, розведення по різних місцях та підготовка до масового заходу, штурм адміністративних будівель.

У навчаннях було задіяно до трьохсот осіб особового складу з різних підрозділів. Залучені й інші територіальні підрозділи, Новотроїцький, Бериславський, Новокаховський, вибухотехніки, КОРД.

Однак деякі мешканці Генічеська, опитані на місці події журналістом сайту IPC-Генічеськ не знали про проведення навчань, хоча правоохоронці інформували про них через ЗМІ. Перехожі стали свідками подій, що розгорталися в центрі міста, деякі проходили безпосередньо по території, де проводилися навчання. Деякі обурилися, що через такі події в центрі міста «діти перелякалися», деякі встали на бік умовних протестантів, дехто не вірив, що це навчання.

Як повідомлялося, 29 листопада в Херсоні під час акції “Прокуратура вбиває!” активісти закидали прокуратуру Херсонської області піротехнікою.