ВАР знову проводить акції проти запропонованої урядом земельної реформи у низці областей України (фото)

17 Грудня 2019, 12:05

Громадська організація ексзаступника міністра, якого підозрюють у виведенні землі з державного підпорядкування у приховану оренду, проводить акції проти запропонованої урядом земельної реформи в різних областях України.

За інформацією ГО “Всеукраїнська аграрна рада” (ВАР), протести заплановані у 10 регіонах: Херсонській, Полтавській, Харківській, Одеській, Кіровоградській, Черкаській, Житомирській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Львівській областях. 17 грудня на Херсонщині акція проходить на трасі Р47 Херсон-Нова Каховка-Генічеськ, передає сайт IPC-Генічеськ.

“Акція протесту проти впровадження в Україні “олігархічної” моделі земельної реформи розпочалась! Запропонований до прийняття у другому читанні законопроєкт №2178-10 про ринок землі дозволяє концентрувати в одних руках надвеликі масиви землі – до 210 тис. га, що є вигідним лише агрохолдингам. Основні вимоги учасників акцій протесту – заборонити купівлю української сільськогосподарської землі іноземцям і кардинально зменшити її концентрацію в одних руках до 5 тис га”, – зазначається у повідомленні ВАР.

Протестувальники тримають плакати з гаслами “Ні продажу землі іноземцям!”, “Не продавайте Батьківщину!” тощо.

Як повідомлялося раніше, у жовтні хвиля акцій протесту, ініційована маловідомою досі громадською організацією – громадська спілка «Всеукраїнська аграрна Рада» (ВАР), прокотилася обласними центрами та фінішувала під Верховною Радою України.

Журналісти Центру журналістських розслідувань дізнавалися, хто очолює цю спілку, хто є її членами і чому саме ця організація єдина, хто вийшов на вуличні протести? Детальніше про це читайте за посиланням.

На офіційному сайті спілки «Всеукраїнська аграрна рада» вказано, що її метою є забезпечення розвитку аграрного сектору в Україні. Цікаво, що об’єднання громадян засноване двома компаніями: юридичною фірмою «О-ЕМ-ПЕ» та Консультаційним центром АВМ. Кінцеві бенефіціари – Любомир Дикун з Умані, кияни Микола Орлов та Дмитро Михайленко та мешканець Кропивницького Ярослав Свердліченко.

Сайт Всеукраїнської аграрної ради поєднує інформацію про лобіювання інтересів аграріїв та бізнес засновників. Від інформації про вступ до кооперативу «Пуск» – до послуг охоронної фірми «Гайдамаки», яка може охороняти посіви і відбивати рейдерські атаки.

Голова об’єднання – Андрій Дикун є директором приватного підприємства з його прізвищем у назві, що займається аграрним консалтингом та залученням інвестицій в Україну. У 2014 році Андрій Дикун був заступником міністра аграрної політики та продовольства України. Як свідчать судові матеріали, слідство підозрює, що саме тоді Дикуну вдалося вивести певну кількість сільськогосподарської землі у селі Ягубець Черкаської області з державного підпорядкування і передати в приховану оренду.

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, який подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • Президент Володимир Зеленський заявляв, що в 2019 році в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить вже в 2020 році створити ринок землі.
  • У листопаді 2019 року прийнято за основу законопроєкт №2178-10 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

акція в Херсонській області, фото зі сторінки ВАР у Фейсбуці

акція в Харківській області, фото зі сторінки ВАР у Фейсбуці

акція в Полтавській області, фото зі сторінки ВАР у Фейсбуці

акція в Полтавській області, фото зі сторінки ВАР у Фейсбуці