Про що говорили на конференції розслідувачів

18 Грудня 2019, 18:25

Центр журналістських розслідувань

13-15 грудня у Києві пройшла XI конференція журналістів-розслідувачів, яка вже давно має формат міжнародної.

Цього року у конференції взяли участь майже 350 учасників, робота велась у 25 панелях, де виступили 50 спікерів та модераторів з 12 країн світу. Ключовим спікером цьогоріч був Чарльз Льюїс, відомий американський журналіст-розслідувач, продюсер програми 60 Minutes на каналах ABC News та CBS News, засновник та редактор Investigative Reporting Workshop у Школі комунікацій Американського Університету у Вашингтоні.

Основна тема триденного форуму – «Журналістика розслідувань у новій медіареальності». На думку організатора – Інституту розвитку регіональної преси – у час, коли з’являються нові канали комунікації, бази даних, розвивається даркнет, журналістам потрібно знаходити нові способи пошуку інформації. Протягом трьох днів українські та іноземні розслідувачі, а також запрошені експерти обмінювались знаннями про роботу з відкритими даними, дискутували про витоки та «зливи» проти засекречування та шифрування інформації, про використання соцмереж, маніпуляції і дезінформацію в медіа.

Однією з ключових стала тема про глобальне стеження, право на приватність та кібербезпеку.

Для українських реалій ця тема надзвичайно важлива, оскільки під час гібридної війни країна піддається кібератакам з боку країни-агресора.

Сюжет Ольги МахинькоЦентр журналістських розслідувань.

https://youtu.be/5LkoM2HqExA