Куди з Конституції подівся Севастополь та чи всі зміни будуть на користь децентралізації? – дискутуватимуть у Києві

23 Грудня 2019, 20:44

(Де)централізація у Конституції: чи всі зміни на користь? – такою є тема дискусії за участі народних депутатів України, представників місцевого самоврядування, асоціацій та незалежних експертів, запланованої на вівторок, 24 грудня, у Києві. Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на координаторку з комунікацій програми DOBRE в південних регіонах України Анну Нікуліну.

На дискусії обговорюватимуть зміни до Конституції України щодо децентралізації влади. Охочим пропонують долучитись до дискусії в онлайн-режимі та ставити свої питання 24 грудня з 11:00 до 12:00 у коментарях до трансляції, яка відбуватиметься на сторінці програми DOBRE у Facebook: https://www.facebook.com/decentralizationisdobre/

Під час заходу обгорюватимуться, зокрема, наступні питання: чи гарантують зміни до Конституції успішне завершення реформи з децентралізації; які зміни до Основного Закону викликають найбільше застережень у представників місцевого самоврядування; навіщо “громадам” статус юридичних осіб; чи такий страшний префект яким його малюють; навіщо потрібні окружні та обласні ради і які їхні повноваження; куди з Конституції подівся Севастополь; навіщо держава залишає за собою можливість у будь-який час «перезапустити» склад громади, округу, області; коли чекати проекти законів про децентралізацію; як утримати автономію самоврядування і забезпечити територіальну цілісність і національну безпеку.

У дискусії планують взяти участь: Інна Совсун, народна депутатка України, фракція «Голос»; Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства у 2014-2019 роках; Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України; Валентина Полтавець, виконавча директорка Асоціації об’єднаних територіальних громад; Анатолій Ткачук, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства; Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій; Ігор Коліушко, керівник Центру політико-правових реформ; Олена Бойко, народна депутатка 8-го скликання («Народний фронт»), кандидатка наук з державного управління; Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради (зв’язок по скайпу); Олександр Корінний, голова Новоукраїнської ОТГ, Кіровоградська область, голова Асоціації об’єднаних територіальних громад; народний депутат України, фракція «Слуга народу»; народний депутат України, фракція ВО «Батьківщина»; народний депутат України, фракція «Європейська солідарність».

Дискусія розпочнеться об 11:00 в Українському кризовому медіа-центрі у Києві.

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що запропоновані зміни стосуються децентралізації державної влади в Україні, удосконалення територіальної організації влади та посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування. Змінюються окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. Громада є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України.