Визначено лідерів серед об’єднаних громад з “індексу податкоспроможності”

02 Листопада 2019, 17:32

Фото з сайту svitnov.com

Серед об’єднаних територіальних громад Херсонщини у Тавричанської і Музиківської ОТГ найвищі індекси податкоспроможності.  Про це свідать дані оновленого проекту обсягу реверсної та базової дотації на 2020 рік, розробленого згідно нової методики формування спроможних громад, передає IPC-Генічеськ.

Індекс податкоспроможності громади на рівні не менше 0,3 запропонований Міністерством розвитку громад та територій України у новій методиці формування спроможних громад, роз’яснює Херсонський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Згідно інформації центру, в ОТГ має проживати щонайменше 250 дітей шкільного віку та 100 дітей дошкільного віку. Також у спроможній громаді має проживати не менше 5 тисяч осіб. Саме така кількість мешканців забезпечить ресурсний та кадровий потенціали. Тоді громада була здатна впроваджувати проєкти, які сприятимуть розвитку ОТГ. Крім того, пропонується встановити, що частка місцевих податків та зборів у власних доходах місцевих бюджетів складає не менше 10%.

Серед нових критеріїв також пропонується визначити індекс податкоспроможності громади на рівні не менше 0,3. У цьому випадку індекс податкоспроможності є коефіцієнтом, який визначає рівень податкоспроможності відповідного бюджету у порівнянні з аналогічним середнім показником по Україні – у розрахунку на одну людину за надходженнями ПДФО. Тобто, у спроможній громаді розмір ПДФО на одну людину має складати не менше 30% від середнього показника по Україні.

Серед громад Херсонської області є 4 ОТГ, по яких індекс податкоспроможності громади менше ніж 0,3.